Hyvönen laittaa pökköä pesään

Matias Hyvönen vietti joulun kotimaisemissa Nummisissa, mutta torstaina on edessä matka nuorten talviolympialaisiin Sveitsin Lausanneen. Rauno Ylönen

Rauno Ylönen

Kun miehellä on mittaa 196 senttiä ja lajina maastohiihto ei vertailua ”Pitkään Jussiin” eli Kurikan jättiin Juha Mietoon voi välttää.

Mäntsälän Nummisen kylässä perhejoulua viettänyt Matias Hyvönen voisi pituutensa puolesta olla nuoruuslajinsa lentopallonkin maajoukkue-ehdokkaita, mutta Lahden HS:aa edustava Hyvönen valitsi hiihdon lajikseen jo 14-vuotiaana.

– Lopetin lentiksen 14–15-vuotiaana. Pelasin sitä Blues Volleyssa ja Puma Volleyssa yleispelaajana, passarina ja keskimiehenä kymmenen vuotta, monipuolisesti urheilua nuoruudessaan harrastanut hujoppi tuumi polttopuita takkaan lisätessään.

Lentopallon ja hiihdon ohella myös yleisurheilu tuli Hyvöselle tutuksi.

– Heitin keihästäkin 13-vuotiaiden sarjassa 46.08, mutta se oli vain kesäinen sivulaji hiihdolle, jo 13-vuotiaana KLL:n SM-hiihtomestaruuden voittanut Hyvönen tunnustaa.

18-vuotias Hyvönen kuuluu niiden kuuden maastohiihtäjän joukkoon, jotka valittiin Suomen joukkueeseen nuorten talviolympialaisiin Sveitsin Lausanneen.

– Lausanneen lähdemme torstaina 16.1. Siellä hiihdetään 1,1 kilometrin korkeudella Vallée de Joux´lla, Vuokatissa liikunnanohjaajan perustutkintoa suorittava Hyvönen tietää.

Lausannessa Hyvönen hiihtää skicrossia, vapaan sprintin ja 10 km:n kisan perinteisellä.

– Viestikin siellä hiihdetään, mutta se on sekaviesti, jossa kutakin maata edustaa joukkue, jossa on yhdistetyn hiihtäjä, ampumahiihtäjä ja maastohiihtäjä.

Matiaksen ensimmäinen matka on lauantaina 18.1. hiihdettävä skicross. Hänen päämatkansa, 10 kilometrin perinteinen hiihdetään tiistaina 21.1.

Suomen joukkueeseen Hyvönen valittiin Rukan 56. talvikisojen katsastusten perusteella. Paraatimatkalla perinteisen kympillä Hyvönen oli toinen.

Nuorten talvikisat ovat Hyvöselle tulikaste kansainvälisiin karkeloihin.

– Lausannessa on hyvä mitata taso muiden maiden hiihtäjiin. Venäjältä ja Norjasta tulee varmaan kovia nuoria hiihtäjiä, mutta maailman tasosta ei ole tietoa, viime talvena ikäluokkansa Suomen kärkeen ponnahtanut Hyvönen arvioi.

Viime talvi toi SM-kisoista kolme mitalia. Perinteisen kympillä Kuopiossa hän otti SM-hopeaa ja takaa-ajosta vapaalla tuli pronssia. Haapajärven 20 km:n yhteislähdössä Hyvönen oli kolmas.

– Ehkä paras matkani 15 km pertsalla jäi kurkkukivun takia Haapajärvellä hiihtämättä. Aiemmin olen ollut parempi perinteisellä, mutta nyt vapaakin on alkanut sujua. Taso nuorten sarjoissa on vapaalla perinteistä kovempi, Hyvönen arvioi.

Vuokattiin Hyvönen muutti parempien harjoitusolojen takia.

– Tykkilumelle pääsin siellä jo 10. lokakuuta. Olen nyt Vuokatissa toista vuotta ja sain sieltä myös valmentajan. Muun muassa Joni Mäkeä ja Katri Lylynperää valmentava Juho Halonen katsoo nyt tekniikan perään, vuositasolla noin 400 tuntia treenaava Hyvönen tuumii.

– Treeniä on varaa kiristää. Vuokatissa hiihtoharjoitusten päälle tulee parisataa tuntia myös muuta urheilua koulun puolesta, Hyvönen muistuttaa.

Kun pituutta on kertynyt lähes pari metriä, on Hyvönen joutunut isokokoisena maastohiihtäjänä erikoisen tilanteen eteen.

– Kengännumeroni on 47,5, joten sopivan perinteisen hiihtomonon etsiminen ja sovittaminen tuotti ongelmia, kun Suomesta ei löytynyt kuin yksi sen kokoinen mono, Hyvönen naurahtaa.

Matias toivoo löytävänsä sponsoreita. Kuluja aktiiviurheilijalle kertyy paljon, mutta tukijoita on siinä vaiheessa vaikea saada, kun nimi ei vielä näy tiedotusvälineissä.

Matias toivoo olympialaisten tuovan nostetta niin, että jotkut, vaikkapa mäntsäläläiset yritykset havahtuvat tukemaan Mäntsälän Mietoa.

Nuorten kisat ovat jo käynnissä

9.–22.1. Sveitsin Lausannessa Suomen joukkueessa on 52 urheilijaa, jotka kilpailevat jääkiekossa, alppihiihdossa, ampumahiihdossa, freestylessa, lumilautailussa, maastohiihdossa, mäkihypyssä, pikaluistelussa, taitoluistelussa ja yhdistetyssä.

Matias Hyvönen lähtee Lausanneen torstaina.

Olympiakomitean kisasivut: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/kisat/nuorten-olympialaiset/lausanne-2020/

Kisojen tulospalvelu: https://www.lausanne2020.sport/results

Live-stream: https://www.olympicchannel.com/en/events/detail/lausanne-2020-youth-olympic-games/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu