Nivokselle ensimmäisenä Suomessa vesimittareiden vuotovahtijärjestelmä

toimitus

Vesi- ja energiayhtiö Nivos asentaa vesiasiakkailleen testikäyttöön uusia vesimittareita, jotka mahdollistavat pienten putkivuotojen löytämisen täysin uudella tavalla.

Nivos kertoo, että uudet etäluettavat älymittarit kuuntelevat vesiverkoston kohinaa, jonka poikkeamat paljastavat sekä tontilla että tonttien ulkopuolella sijaitsevien runkoputkien mahdolliset vuotopaikat määritellyltä matkalta.

Vesimittareilta äänidata ohjataan vuotovahtijärjestelmään, joka tunnistaa siitä reaaliaikaisesti mahdollisia poikkeamia. Tiedon avulla paikallistetaan riskikohteet kartalla.

Nivos kertoo ottavansa mittareiden keräämän tiedon seuraamisen ja analysoinnin mahdollistavan Leak Detector -järjestelmän käyttöön ensimmäisenä vesilaitoksena Suomessa.

Tähän saakka sitä ovat hyödyntäneet vain muutamat vesilaitokset Tanskassa ja Ruotsissa.

– Uudet älymittarit ja vuotovahtijärjestelmä ovat ainutlaatuinen tapa löytää pienet vesivuodot kustannustehokkaasti koko vesiverkon alueelta. Pieniä vuotoja ei välttämättä pysty muutoin edes huomaamaan, jos vesi ei purkaudu maanpintaan asti. Kun vuodot löydetään ajoissa, ne voidaan korjata ennen niiden kehittymistä isoiksi ja kalliiksi putkirikoiksi, kertoo projekti-insinööri Niko Nurmio Nivoksen tiedotteessa.

Järjestelmä tarjoaa aiempaa tarkempaa tietoa vesiverkoston todellisesta tilanteesta.

Sen avulla voidaan suunnitellusti ja täsmätoimin pienentää vesihävikkiä, mistä hyötyvät paitsi asiakkaat myös ympäristö.

– Vuotoveden minimoiminen tarkoittaa, että meidän ei tarvitse pumpata puhdasta vettä turhaan. Kun pääsemme vuotoihin kiinni varhaisessa vaiheessa, voimme aikatauluttaa niiden korjauksia sen sijaan, että joutuisimme tekemään kiireellisiä ja kalliita hätätöitä, Nurmio sanoo ja jatkaa:

– Tämä on kustannustehokas keino kaikille vesihuoltoyhtiöille löytää vuodot ja päästä täsmällisesti kunnostamaan verkostoa.

Veden kohinan kuuntelu mittarilla perustuu luotettavaan ja toimintavarmaan ultraäänitekniikkaan.

Uuden mittarin ominaisuuksiin kuuluu myös lämpötilahälytys, jolla voidaan estää sen jäätyminen.

Nivos asentaa aluksi 100 uutta mittaria verkkonsa vanhimpiin osiin, joissa on iän takia todennäköisimmät vuotopaikat.

– Kokeilumittarit ovat nyt asennettu. Jos tulokset ovat lupaavat, vaihdamme asiakkaidemme kaikki jäljellä olevat vaihtamattomat mittarit uusiin vuodontunnistuksella varustettuihin malleihin, kertoo Nurmio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu