Mäntsälän murrosta viisi syytettä – yksi tuomio

Mies vastusti oikeudessa koventamisperusteen soveltamista. Hän kertoi muuttaneensa elämäntapaansa rikoksettomaan elämään. arkisto/ilpo kekki

Tero Vähämäki

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1981 syntyneen miehen kätkemisrikoksesta.

Oikeus hylkäsi syytteet varkaudesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Miehen epäiltiin murtautuneen mäntsäläläiseen autokorjaamoon huhtikuussa 2017 ja anastaneen sieltä liki 2000 euron arvoisen järjestelmätesterin sekä ottaneen luvattomasti käyttöönsä korjaamossa huollossa olleen henkilöauton.

Hänen epäiltiin tämän jälkeen ajaneen huumeiden vaikutuksen alaisena ja ilman vaadittavaa ajo-oikeutta Lahdentietä Asikkalaan.

Mies kiisti syyllistäneensä tekoihin, joista syyttäjä vaati hänelle rangaistusta.

Syytetty kertoi, ettei ollut tapahtumapäivänä Mäntsälässä, vaan viettämänsä kaverinsa syntymäpäivää ”stadissa”.

Mies kertoi ostaneensa henkilöauton ”joltain henkilöltä stadista” baarissa vuorokausi syytteen tapahtumien jälkeen. Hinta oli ollut 300 euroa.

Mies kertoi oikeudessa, että myyjä oli maininnut kysymyksessä olleen ”kuuma auto”, mikä tarkoitti sitä, että se oli anastettu.

Kaupan yhteydessä ei tehty luovutusilmoitusta.

Syytetty ei kysyttäessä ole oman turvallisuutensa vuoksi halunnut kertoa, keneltä hän oli auton ostanut.

Lisäksi hän kertoi olleensa kaupantekohetkellä vahvasti päihtynyt ja käyttäneensä huumausaineita hyvin pitkään.

Oikeus piti mahdollisena, että mies on murtautunut autokorjaamoon ja anastaneen ajoneuvon, mutta yhtä lailla on mahdollista, että anastaja on ollut toinen, tuntemattomaksi jäänyt henkilö.

– Näissä olosuhteissa miehen syyllisyydestä anastusrikoksiin jää varteenotettava epäily, tuomiossa kerrotaan.

Sen sijaan oikeus tuomitsi miehen toissijaisen syytteen mukaiseen kätkemisrikokseen, sillä hän oli omienkin sanojensa mukaan ymmärtänyt auton olleen varastettu.

Tuomitulla on takanaan useita aikaisempia tuomioita, muun muassa anastusrikoksista. Oikeuden mukaan rangaistuksessa pitäisi tämän vuoksi soveltaa koventamisperustetta.

Rikosrekisteriotteesta käy ilmi, että mies on useamman kerran tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen nyt syyksi luetun rikoksen tekoajan jälkeen.

Käräjäoikeus katsoi, että teot olisi voitu käsitellä jo miehen aiemmissa oikeudenkäynneissä.

– Ottaen huomioon, että miehelle on mainituilla tuomioilla tuomittu yhteensä yli kahden ja puolen vuoden ehdoton vankeusrangaistus, käräjäoikeus katsoo, että aikaisemmat rangaistukset ovat riittävä seuraamus myös nyt syyksi luetusta teosta, oikeus perustelee päätöstään.

Mies joutuu kuitenkin maksamaan 80 euroa rikosuhrimaksua, todistelukustannuksia 32,76 euroa ja päihdetutkimuskustannuksia 140 euroa valtiolle.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu