Työ täynnä valonpilkahduksia

Vanha on ollut Jouko Mäkiselle rakas. Työpaikan lisäksi se on palvellut kymmenkunta vuotta Mäkisen perheen nuoruuden asuntona. Lasse Herrala

toimitus

Aamuaurinko pilkistää kirkkoherranviraston ovelle. Odottelemme Jouko Mäkisen kanssa, että joku tulisi avaamaan.

Mäkinen sanoo, että avainnippu on nyt kevyempi. Hän on aloittanut eläkepäivät 35 vuoden nuorisotyöntekijän uran jälkeen.

Melkein kaikki mäntsäläläiset nuoret ja entisetkin nuoret tuntevat Joken, kekseliään ja innostavan seurakunnan nuorisotyöntekijän.

– Rippileiri oli elämässäni merkkipaalu. Sen jälkeen lähdin mukaan syntymäseurakuntani Kangasalan nuorten toimintaan, muistelee Mäkinen.

– Olin kerhonohjajana ja teimme paljon diakonista työtä, johon kuului siivousta, puitten kantoa ja jutustelua.

Seurakunnan nuoriso-ohjaaja ehdotti Mäkiselle hakeutumista Raamattuopistoon. Pohdinnan jälkeen nuori mies aloitti puurtamisen nuorisotyönohjaajakoulutuksessa.

Mäntsäläläinen kurssikaveri kertoi, että Mäntsälässä tulisi nuorisotyön virka avoimeksi.

– Päätin laittaa paperit postiin. Tulin valituksi ja ajattelin, että menen väliaikaisesti töihin Mäntsälään. Tuota aikaa kesti kaikkiaan 35 vuotta. Mäntsälä jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi työpaikakseni.

Työuran jälkeen Mäkinen arvioi, että Mäntsälän seurakunnassa on ollut hyvä olla tekemässä töitä. Joka paikkaan on ollut sydämellisesti tervetullut.

Mäkinen löytää virikkeitä ajatteluunsa luonnosta, tänään auringon pilkkeestä. Mieleen on jäänyt koulun päivänavaukset, joissa Jokke sytytti kynttilän havaintovälineeksi.

– Koko urani on ollut täynnä valonpilkahduksia. Sellaisia ovat olleet innokkaat kerholaiset. Leirit ja retket ovat vieneet mukanaan monenlaisiin kokemuksiin. Yhteistyö koulujen kanssa on ollut antoisaa ja kinkeriperinnettäkin on pidetty yllä. Yhteistyö kunnan nuorisotyön kanssa jatkuu muun muassa yhteisenä kesäleirinä.

Mäkinen on ollut puuhamiehenä lähiseurakuntien yhteisille ”Kultaleireille” Lappiin. Mukaan Tievatuvalle on päässyt 150 leiriläistä telttamajoitukseen.

– Yksi luontoelämysteni kristalli oli, kun olimme kavunneet rinkat selässä jyrkän vuorenrinteen. Jylhä maisema, raikas ilma ja kova rasitus saivat kellistymään sammalmatolle. Pian uni sulki silmät.

– Nuorisotyö on tapaamista ja luottamuksen etsimistä. Taidot joutuvat koetukselle, kun pääsee pohtimaan kerholaisen surua avioeron jälkeen tai miten vastata lapsen kokemaan henkiseen pahoinvointiin. Olen kokenut, että rinnalla kulkeminen on tärkeää, muttei helppoa.

– Kirkkoherra Jaakko Leinonen sanoi siunatessaan minut virkaan, että muistakaa ladata akkuja. Olen löytänyt noita latauspisteitä kodin töistä. Nikkarointi on varmaankin geeneissä.

Mutta myös työ on voimaannuttanut. Kerhot vievät mukanaan.

– Myös se ilahduttaa, kun on saanut antaa rakennuspalikoita hengellisen työn kautta nuorten elämään. Keskeisin Raamatun sanoma minulle on lasten evankeliumi: Jeesuksen luo tuodaan lapsia, jotka hän siunaa.

Mäkinen nähdään edelleen Mäntsälässä. Suunnistaminen on vienyt noin 20 Jukolan viestiin. Joken tapaa varmasti samoilemassa metsissä, jotostelemassa tai reserviläistoiminnassa.

– Vaimon kanssa meillä on suuri tavoite: liikkua kaikissa Suomen 40 kansallispuistoissa. Tavoitteesta on saavutettu jo 35.

Mäkinen kutsuu ystävänsä eläkejuhlaan 18.1. klo 15. Lahjoja hän ei toivo, vaan yhdessäoloa ja ilonpilkahduksia. Jos joku haluaa muistaa, niin lahja on jokkemainen:

– Toivon, että hankitte Kirkon ulkomaanavun kautta toisenlaisen lahjan. Se on jalkapalloja lapsille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää