Viinanpolttoa Mäntsälässä

Viimeksi sikalassa toimi kirpputori. Viereinen kerrostalo on jo purettu. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Mielensäpiristäjä voi ennen pitkää ottaa tuikun mäntsäläläistä giniä. Vanhaan sikalaan kulttuurimeijerin taakse on rakenteilla ginitislaamo.

Tislaamon teko on vielä alkuvaiheessa, mutta sen toteutuminen on siinä mielessä varma, että suunnitelmat – ja rakentaminen – ovat jo pitkällä.

Mäntsälän Uutisten tietojen mukana ginin tislaamisen takana on joukko kirjailijoita. Tunnetuin heistä on Tuomas Kyrö.

Paljon julkaissut Kyrö on luonut muun muassa Mielensäpahoittaja-hahmon, joskin kirjailijauraa oli melkoinen pätkä takana jo ennen Mielensäpahoittajaakin.

Tislaamon nimeksi olisi tietenkin voinut tulla Kyrö Distillery, mutta se on jo varattu.

Kyrö Distillery on isokyröläinen tislaamo. Se on palkittu maailman parhaasta ginin arvonimellä kahdessa eri sarjassa vuosina 2014 ja 2018. Voittajaginit olivat Kyrö Distilleryn Napue ja Koskue.

Tislaamon takana oleva yritys on Mäntsälän Uutisten tietojen mukaan Author´s Distillery, suomeksi ”kirjailijoiden tislaamo”.

Kyrön lisäksi Author´s Distilleryssä on kirjailijoista mukana ainakin dekkaristi Christian Rönnbacka.

Rönnbacka on kirjoittanut dekkarisarjan porvoolaiskomisario Antti Hautalehdosta. Tämän lisäksi hän on kirjoittanut muun muassa kirjan Viskiretki.

Sinä tutustutaan suomalaiseen viskin tekemiseen. Kirjan esittelytekstin perusteella se vaikuttaa perehdytykseltä pientislaamon perustamiseen.

Perustavanlaatuinen paneutuminen viskin teon vaikeuteen lienee vaikuttanut siihen, että Rönnbacka on roolissa myös mäntsäläläisen ginitislaamon perustamisessa.

Viskin ja ginin teossa lienee yhtäläisyyksiä. Esimerkiksi Kyrö Distillery tislaa sekä viskejä että ginejä.

Rönnbacka toimii Author’s Distilleryn toimitusjohtajana.

Author’s Distilleryn hallituksen puheenjohtaja on puolestaan Lippo Luukkonen. Luukkonen on muun muassa Tuomas Kyrön agentti ja toiminut pitkään kustannusalalla Helsingissä.

Luukkonen vastaa myös hankkeen tiedottamsiesta. Tällä hetkellä kerrottavaa ei ole, hän kertoo.

– Vähän myöhemmin, kun suunnitelmat ovat pitemmällä (asiasta voi kertoa). Ihan vielä ei kerrottavaa ole, Luukkonen valaisee hankkeen tilannetta.

Luukkonen arvelee, että asiaan voi palata lähikuukausien aikana.

Ginitislaamo tulee osaksi erityislaatuista uuden keskittymää Mäntsälän kirkolle. Paikalle on jo saneerattu hotelli sekä konsertti- ja teatteripaikka vanhaan meijeriin. Parhaillaan alueelle on nousemassa elokuvateatteri.

Lähes kaikessa uudessa pohjana on vanha. Vain elokuvateatteri on uudisrakennus.

Meijeri rakennettiin tiettävästi Kivi-Peltosen tilan päärakennukseksi 1800-luvulla, mutta rakennusta ei ilmeisesti saatettu loppuun asti valmiiksi, kertoo kunnan kaavasuunnitelma alueelle (www.mantsala.fi/tiedostot/sarak/194_asemakaavaselostus.pdf).

Rakennukseen tehtiin meijeri vuonna 1905.

Siinä on pyöritetty meijerin jälkeen niin ravintolabisnestä (Lasimestari) kuin nuorisotoimintaakin. Rakennus oli käyttövuosien jälkeen olemassa vain ulkoseiniensä vuoksi kunnes yrittäjä Arto Hakala tarttui mahdollisuuteen ja saneerasi talon.

Sikalalla oli pitkä tie tislaamoksi

Vanha sikala oli vaarassa joutua puretuksi meijerin alueen myllerryksessä, kunnes sille löytyi käyttöä.

Rakennuksen takaosiin tulevan ginitislaamon lisäksi sinne tulee Mäntsälän Teatterin lavaste- ja rekvisiittavarasto.

Sikala on toiminut monena. Sianpidon jälkeen tilan valtasivat lasinpuhaltajat. Rakennuksessa oli 70-luvulla Taidelasiseppien lasinpuhaltamo (www.mantsalaseura.fi/kirkonkyla3_21.htm).

Viime vuosina tiloissa toimi kirpputori Kirjokaari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu