Etsivä löytää makkaranpaistopaikkoja Mäntsälästä

Katrinrannalla on grilli- ja kahvinkeittopaikka. Mäntsälän Retki on vuokrannut alueen kunnalta, mutta sinne kuntalaiset voivat mennä uimaan ja grillaamaan. Puista täytyy sopia erikseen. Lasse Herrala

toimitus

Lumeton talvi ja hyvät ulkoilusäät ovat houkutelleet vaeltamaan metsiin. Jotostelu, käveleminen ja vaeltelu ovat nyt muodikkaita lajeja.

Ohkolalainen Essi Malmberg vaeltaa mielellään perheen kanssa luonnossa, eväsreppu selässä. Lapsille makkaranpaisto metsässä on elämys.

– Paikkakuntalaisena ja metsänomistajana tiedän muutaman paikan, jonne voi sytyttää tulen. Monesti olen kuullut kysyttävän, missä Mäntsälässä on grillauspaikkoja. Paikat ovat usein yksityisellä maalla, jonne tulen tekoon pitää olla maanomistajan lupa. Vaikea kuvitella, että retkeilijä, varsinkaan kuntaan muuttanut edes tietäisi, kenen maalla liikkuu.

Hyvä uutinen makkaranpaistajille on, että Kotojärven laavu on siirtynyt kunnan hoidettavaksi vuoden alusta lähtien.

Sinne kuntalaisten on mahdollista sytyttää grillitulet. Niin Kotojärven laavua kuin muitakin makkaranpaistopaikkoja on vaivannut ilkivalta.

– Kunta toimittaa jatkossa laavulle puita. Vammaispalvelut huolehtivat alueen kunnossapidosta kerran viikossa, iloitsee kunnanpuutarhuri Jukka Hanhinen

Ympärillä on arvokas luonnonsuojelualue.

Hanhisen mukaan Kotojärven kehittäminen on vielä ideointiasteella, koska parissa viikossa suunnitelmaa ei ole ehditty tehdä.

Kotojärven kehittämiseen ei ole rahaa tämän vuoden budjetissa.

– Sahajärvellä on grillikatos ja sinne kunta toimittaa kesäisin puita, samoin muutamalle muullekin uimarannalle. Lähinnä kyse on betonirenkaasta, joka estää tulen leviämisen.

Sahajärvelle tehtiin vuosia sitten ulkoilualuesuunnitelmia, mutta sen toteuttaminen kilpistyi kahteen asiaan. Ilkivaltaan ja laman tuomaan rahan puutteeseen.

– Kun näille paikoille lähtee, kannattaa ainakin talviaikaan ottaa omat puut mukaan, tiivistää Hanhinen.

Liikuntasihteeri Harri Bister tietää, että Hirvihaaran hiihtokeskuksessa on joen rannalla betonirengas, jota voi käyttää grillaamiseen.

– Jokamiehen oikeudella metsissä voi vaeltaa kunhan siivoaa jälkensä, myös Haukankierroksella. Sen varrella sijaitseva laavu on lukittu ja se on Keudan omassa käytössä.

– Katrinrannassa Sääksjärvellä käy jonkin verran makkaranpaistajia, sanoo Mäntsälän Retken uusi puheenjohtaja Ira Aaltonen

Siellä on myös puita ja niitä voi saada käyttöön sovittaessa. Katrinrannan omistaa kunta, joka on vuokrannut sen Retkelle.

Mäntsälän työväenyhdistys ja Ohkolan kylätoimikunta ovat yhdessä tehneet kunnostustöitä Ohkolan työväenyhdistyksen talon raunioilla.

– Siellä on mahdollisuus grillata makkaraa, mutta omat puut pitää ottaa mukaan, muistuttaa työväenyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Liinamaa

Paljon luonnossa liikkuva Olli Elo muistaa useita epävirallisia makkaranpaistopaikkoja, esimerkiksi metsästysseurojen käyttämiä.

Elo vinkkaa kunnalle, että sen kannattaisi ryhtyä Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen (Uuvi) jäseneksi.

– Uuvilla on noin 40 eri kohdetta, joita se pitää kunnossa. Varmasti Mäntsälästäkin löytyy useitakin tällaisia luontokohteita.

Fakta

Kotojärven laatu

Sahajärven ranta

Katrinranta

Ohkolan työväenyhdistyksen talon rauniot

Useilla uimarannoilla on tulentekoon betonirengas.

Mukaan kannattaa pakata omien eväitten lisäksi puut ja sytykkeet. Yksityisellä maalla grillitulen tekoon vaaditaan aina maanomistajan lupa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu