Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavirusepäily Lapissa, kertoo Yle – viranomaisilta virusta koskevat ohjeet suomalaisille

Kahden kiinalaisturistin epäillään kantavan kohuttua koronavirusta, kertoo Yle Svenska Turistit ovat kotoisin koronaviruksen vuoksi eristetystä Wuhanin kaupungista ja he olivat hakeutuneet uutisen mukaan hoitoon Ivalon terveyskeskukseen viime yönä influenssaoireiden takia.

HS:n haastatteleman Ivalon johtavan lääkärin Outi Liisanantin mukaan kyse on lievästä epäilystä ja kyse voi olla tavallisesta influenssasta. THL:n 24. tammikuuta julkaiseman tiedotteen mukaanMahdolliset tartunnat tutkitaan ja hoidetaan matalla kynnyksellä.Myös influenssaa ja muita hengitystieinfektioita esiintyy tällä hetkellä runsaasti.

– Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset Wuhan-koronavirustapaukset ovat Suomessa mahdollisia. Mahdollisten tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen Suomessa on varauduttu mahdollisiin tapauksiin – terveydenhuollolla ja laboratorioilla on toimintamallit olemassa. Sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa. Lapin sairaanhoitopiiri ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset vastaavat tilanteen selvittämisestä yhdessä THL:n kanssa.

Tautiin on Kiinassa kuollut noin 25 ihmistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. Koronavirustartuntoja on THL:n 23. tammikuuta julkaiseman tiedotteen mukaan kiinassa on todettu yhteensä noin 600 tartuntaa, useissa medioissa tartuntojen määräksi mainitaan yli 800.

Suurin osa tapauksista on todettu Wuhanissa, minkä lisäksi Wuhaniin liittyviä tapauksia on todettu Kiinan muissa osissa kuten Pekingissä ja Guangdongissa. Lisäksi yksittäisiä matkailuun liittyviä tapauksia on todettu pääosin Aasian maissa. Tämän hetken tiedon mukaan näihin ulkomailla todettuihin tapauksiin ei ole liittynyt jatkotartuntoja, mutta lähikontaktien seuranta jatkuu edelleen, kerrotaan THL:n tiedotteessa.

Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Pääosin oireet ovat olleet lieviä ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin. WHO:n mukaan tapauksista suurin osa on keski-ikäisiä tai iäkkäitä. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, THL:n tiedotteessa kerrotaan.

Tämän hetkisen tiedon mukaan useita epidemian alkuvaiheen tapauksia yhdistää oleskelu Wuhanissa torilla, missä myydään mereneläviä ja eläviä eläimiä. Tartuntojen lähdettä ei kuitenkaan vielä tiedetä. Virus voi ainakin jossain määrin tarttua ihmisestä toiseen mutta leviämisen tehokkuutta ei vielä tunneta tarkasti.

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. Vakavia tautitapauksia ovat aiemmin aiheuttaneet sars ja mers -koronavirukset. Uusi koronavirus on geneettisesti sars-koronaviruksen kaltainen.

Juttua muokattu 24. tammikuuta kello 10.39: Lisätty THL:n 24. tammikuuta julkaiseman tiedotteen tiedot.