Video ja kuvat: Löytönorpasta tuli Piitsniemen Topias – siirrettiin privaattialtaaseen Korkeasaaressa

Korkeasaaren villieläinsairaalassa kuntoutunut nuori saimaannorppa siirrettiin 30. tammikuuta eläintarhaan väliaikaisiin tiloihin, jotka ovat sen käytössä uuden hyljetarhan valmistumiseen saakka.

Korkeasaaren uusi asukas on myös saanut nimen, saimaannorppa tunnetaan nyt nimellä Piitsniemen Topias. Nimi päätettiin löytäjän kanssa norpan löytöpaikan mukaan. Jotta norppa saa rauhassa kotiutua uuteen ympäristöönsä, katselupaikkoja on alkuun rajattu aidoin, joiden takaa eläintarhan kävijät voivat jo tutustua uuteen eläimeen.

Topias siirrettiin villieläinsairaalan ulkoaltaasta vastavalmistuneeseen saukkotarhaan, jossa se saa sukellella 17 kuution altaassa, kallioköllöttelyynkin on mahdollisuus. Aiempaa isommassa altaassa myös vedenlaatu pysyy parempana, mikä edistää norpan terveyttä. Tarhan tilapäiseen käyttöön on läänineläinlääkärin lupa.

– Tämä norppa on hyvin utelias ja oppivainen eläin. Uudessa altaassa se nautti päästyään kunnolla uimaan ja sukeltamaan, ja tutki kaikki paikat, joita oli sitä ajatellen tarhaan tehty, kertoo saimaannorppaa heinäkuusta asti hoitanut Laura Pulli

Puumalan Piitsniemestä heinäkuussa huonokuntoisena pelastetun ja Korkeasaaren villieläinsairaalassa hoidossa reipastuneen nuoren saimaannorpan kohtalona olisi ollut lopetus, ellei sille olisi järjestynyt asianmukaista sijoituspaikkaa eläintarhasta. Varsinais-Suomen ely-keskus linjasi elokuussa, ettei norppaa voi palauttaa Saimaalle sen luonnonkantaan aiheuttaman mahdollisen tautiriskin vuoksi.

Samainen ely-keskus antoi Korkeasaarelle poikkeusluvan tämän saimaannorppayksilön pysyvään hallussapitoon. Myönteisen lupapäätöksen perusteina olivat saimaannorpan suojelun, eläintarhan vierailijoiden opetuksen ja lajin tutkimuksen edistäminen sekä saimaannorpalle suunnitellun tarhan rakentaminen.

Uusi hyljetarha rakennetaan Hylkysaaren salmeen, siellä norpan käytössä tulee olemaan 200 neliömetrin makeavetinen allas sekä 100 neliömetrin maapinta-ala. Hyljetarha valmistuu aikaisintaan loppukesästä.

– Tämä norppa on lajinsa lähettiläs ja haluamme kerätä varoja suojeluun Saimaalla. Tarhaamisesta saamamme oppi on arvokasta ja voimme antaa asiantuntijaneuvoja loukkaantuneiden luonnonvaraisten norppien hoidossa, sekä mahdollisen Saimaan norppahoitolan suunnittelussa, sanoo Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut