Tuoreen tutkimuksen mukaan dieselin verotuen poisto auttaisi vähentämään päästöjä.
Dieselpolttoaineen verotuen poistaminen olisi tehokas taloudellinen ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimus.
Poisto heikentäisi vientiteollisuuden kustannuskilpailukykyä, mutta verrattain vähän.
Kotitalouksille verotuen poistaminen voitaisiin kompensoida esimerkiksi tulonsiirtoina tai alentamalla ansiotuloverotusta.
Dieselpolttoaineen verotuki on dieselin energiasisältöveron alennus, jonka suuruus on 25,95 senttiä litraa kohden. Sen tarkoituksena on tukea vientiteollisuutta ja hyötyliikennettä.
Dieselautojen yksityiskäyttäjiltä peritään käyttövoimaveroa, jotta he eivät hyötyisi alennuksesta.
Tutkimuksen simulaatioiden perusteella vientiteollisuuden kustannuskilpailukyky heikkenisi verrattain vähän verotuen poiston vuoksi.
Keskeistä elinkeinoelämän kannalta on, että veronkorotus ei välttämättä välity täysimääräisenä hyödykkeiden hintaan, vaan siihen vaikuttaa se, kuinka kilpailullisilla markkinoilla tuottajat toimivat.
Ympäristön näkökulmasta katsoen verotuen poisto pienentäisi dieselin kulutusta ja laskisi päästöjä.
Tutkimuksessa tehdyssä simulaatiolla saavutetaan noin kolmen prosentin päästöjen vuotuinen vähenemä. Laajassa kuvassa nämä vaikutukset olisivat verrattain pieniä, mutta pitkällä ajalla kertymä on merkittävä.
Polttoaineverotuksen ympäristöohjaavuuden ja kustannustehokkuuden näkökulmasta dieselin verotuesta tulisikin luopua, tutkimuksessa päätellään.
Kotitalouksiin tuen poisto vaikuttaa, koska se nostaa yritysten kuljetuskustannuksia ja sitä myöten lopputuotteiden hintoja.
Aiemman tutkimuksen mukaan verotuen poisto rasittaisi enemmän pienituloisia ja maaseudun asukkaita.
Maakuntien välillä on dieselin käytössä selviä eroja. Arvonlisällä arvioituna suurimmat negatiiviset vaikutukset verotuen poistosta kohdistuisivat Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan ja Lappiin.
PTT:n tutkimus selvitti mahdollisuuksia hyvittää kotitalouksille verotuen poiston vaikutukset joko ansiotuloverotusta alentamalla tai tulonsiirtoina. Molemmat vaihtoehdot tasoittaisivat eroja eri maakunnissa sijaitsevien kotitalouksien välillä.
Liikenteessä olevista noin 2,7 miljoonasta henkilöautosta noin 750 000 on dieselautoja. Näiden lisäksi teillä liikkuu 310 000 diesel-pakettiautoa, yli 90 000 kuorma-autoa ja 12 000 linja-autoa.