OP selvisi kuivin jaloin fuusiosotkusta

Pasi Huuhtanen

Mäntsälän Osuuspankki oli viime vuonna myllerryksessä, kun Uudellemaalle synnytettiin isoa osuuspankkia. Pankki olisi syntynyt Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan ja Mäntsälän Osuuspankkien fuusiolla.

Länsi-Uusimaa ja Keski-Uusimaa yhdistyivätkin Uudenmaan Osuuspankiksi, mutta Mäntsälän Osuuspankki jättäytyi edustajiston päätöksellä pois fuusiosta.

– Vuosi onnistui loppujen lopuksi ihan hyvin. Paremmin mitä pelättiin, Kananen sanoo.

Hänen mukaansa pankki pääsi suurin piirtein vuoden 2018 tuloksen tasolle, joskin mukana oli joitakin tulosta parantavia satunnaiseriä.

– Haasteita on tästä eteenpäin. Maailma ei näytä mitenkään hyvältä.

Korkotaso vaikeuttaa pankkien toimintaa. Suomalaispankit ovat maksaneet 1,4 miljardia euroa sakkokorkoja Euroopan keskuspankille negatiivisesta korosta, Kananen huomauttaa.

Mäntsälän Osuuspankin osalta karille mennyt fuusiosuunnitelma ei toimitusjohtaja Heikki Kanasen mukaan näkynyt pankin tuloksessa.

– Ei vielä millään lailla, Kananen korostaa ja huomauttaa, että pankki sai viime vuonna enemmän uusia omistaja-asiakkaita kuin koskaan.

Johtuiko heidän tulonsa siitä, että Mäntsälä pysyi itsenäisenä (ja fuusiopankkien asiakkaat päättivät vaihtaa pankkia)?

– Eei. Liikettä oli molempiin suuntiin. Ja moni uusi asiakas on tullut kilpailijoilta.

Kananen myöntää, että fuusion kariutuminen Mäntsälän osalta harmittaa edelleen. Hän ennustaa, että asia on uudelleen esillä ennen pitkää.

Kananen on erityisen iloinen OP Koti Mäntsälän viime vuoden vauhdista. Mäntsälän OP-kiinteistökeskus muutti vuoden aikana nimensä OP Koti Mäntsäläksi. Kananen on vastannut 10 vuotta yhtiön liiketoiminnasta.

– Op Koti nosti kauppojen määrää viime vuonna, vaikka kiinteistökauppojen määrä pieneni Mäntsälässä kaiken kaikkiaan 14 prosenttia.

Myös isännöintipuolella meni hyvin, Kananen kertoo.

– Isännöinnin toiminta on vakaata. Isännöintikohteita on noin 110 taloyhtiötä, Kananen kertoo.

OP Kotiin tuli myös palkintoja. Välittäjät Satu Mäntynen ja Hanna Torvasti sijoittuivat OP Kotien sisäisessä kilpailussa molemmat kolmen parhaan välittäjän joukkoon Mäntsälän kokoisten välitysliikkeiden sarjassa.

Kananen jää eläkkeelle ensi syksynä. Hän kuitenkin lopettaa työt alkukesästä, kun uusi toimitusjohtaja pääsee aloittamaan Mäntsälässä.

OP Mäntsälän hallituksen puheenjohtaja Tarmo Kemppi kertoo pankin tiedotteessa, että Heikki Kananen on ilmoittanut suunnitelmistaan siirtyä uuteen elämänvaiheeseen jo useita vuosi sitten.

"Mielellämme olisimme pitäneet hänet pidempäänkin pankin johdossa, mutta luonnollisesti kunnioitamme ja arvostamme hänen henkilökohtaisia suunnitelmiaan", Kämppi sanoo tiedotteessa,

Uuden toimitusjohtajan valinta on jo käynnissä. Hänet on tarkoitus valita maaliskuussa.

Heikki Kanasella on pitkä ura osuuspankin toimitusjohtajana, yhteensä yli 31 vuotta. Näistä hän on ollut Mäntsälän OP:n johtajana lähes 22 vuotta.

Mäntsälän Osuuspankki

428 uutta omistaja-asiakasta. Pankin historian suurin lisäys.

7030 omistaja-asiakasta, 12700 asiakasta yhteensä.

6,3% kasvu taseessa.

2,2% kasvu luottokannassa, 8,3% kasvu talletuksissa.

21,1% kasvu sijoituksissa.

462 M€ liiketoiminta. Kasvua 24,3 miljoonaa eli 5,6 prosenttia.

1,8 miljoonan euron liikevoitto, 300 000 enemmän kuin toissavuonna.

37,7 M€ omia varoja kasvua 1,2 M€.

48,8 % vakavaraisuus. Minimivaatimus osuuspankeille 10,5%.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu