Karkkikuva oli lasten suosikki

Tässä kulmauksessa piirrettiin taloja ja liikennevaloja. Piirtämässä Niilo, Leo ja Ron. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Kuusivuotias saa revittyä sanomalehdestä paljon irti, paperisestakin.

Päiväkoti Voltin eskariluokka tutustui sanomalehtiviikolla Mäntsälän Uutisten tekemiseen. 14 eskarilaista luki lehteä, arvosteli sitä, piirsi sekä kertoi ja kyseli kaikenlaisia asioita.

Lapset lukivat ja katselivat viime viikon Mäntsälän Uutisten numeroa keskiviikolta 5. helmikuuta.

Parhaaksi kuvaksi valikoitui K-Citymarketin etusivun kuva irtomakeisista. Karkit olivat tuolla viikolla Cittarissa alennuksessa hintaan 4,95 kilo, ja namujen haku oli monilla lapsista osunut omalle kohdalle. Kuva oli siis lähellä omaa elämää.

Karkkikuva ei kuitenkaan saanut lähellekään enemmistöä äänistä. Muut hyvät kuvat lehdessä olivat viitossivun kuva koirahoitolan laajennuksesta, jossa oli koiria, Kapinatorin linnut yleisönosastolla, iso Toyota Corollan mainoskuva sekä etusivun öljynvaihtotarjouksen maisemakuva, ”kun siinä on niin hieno väri” (Ohto).

Lapsia kiinnosti sopivassa määrin myös lehdenteon arki.

– Mitä sä niin kun teet täällä päivät, kysyi yksi tyttö.

Vastaukseksi lapset saivat kuulla, kuinka lehden sisältö suunnitellaan viikoittain ja ketkä kaikki lehteä tekevät juttuja kirjoittavista avustajista ja toimittajasta lehden ilmoituksiin ja niiden hankintaan. Myös lehden painaminen tuli esille.

Tämän päivän kuusivuotiaiden tapaan olivat Voltin eskarilaisille vähintään yhtä tuttuja paperilehden kanssa sähköiset välineet. Lapset saivat tietää, että Mäntsälän Uutisetkin löytyy netin syövereistä monessa muodossa kuten nettilehtenä, Twitterin viittauksina, Facebookissa ja näköislehtenä. Näköislehdestä saa Mäntsälän Uutiset näyttöruudulle sellaisena kuin se on julkaistu paperisena ilmoituksineen kaikkineen..

Näköislehti on monilla lehdillä nykyään muutakin kuin paperisen kopio. Esimerkiksi Keskisuomalainen Oyj:n, johon Mäntsälän uutiset kuuluu tilattavat lehdet julkaisevat näköislehdissään myös sellaista sisältöä, jota paperilla ei ole. Tällainen on esimerkiksi Keski-Uusimaan digiliite.

Lähes kaikki lapset kertoivat tietävänsä mikä Mäntsälän Uutiset on. Yhtä lukuun ottamatta kaikki kertoivat nähneensä lehden kotona.

Varsinaisiksi lehden lukijoiksi ei tunnustautunut kukaan. Toisaalta eskariluokasta vasta kaksi luki sujuvasti.

Lehteen tutustumisen jälkeen lapset pääsivät piirtämään itse valitsemaansa Mäntsälä-aihetta.

Ylitse muiden nousi Mäntsälän tärkein rakennus, eli oma koti. Se oli aiheena yhdeksän lapsen työssä, muun muassa Ainolla, Minealla, Jimillä, Niilolla, Tuukalla, Ohtolla ja Leolla.

Kodeissa oli muutamia eläimiä. Ainolla oli kissa, Minealla kaksi koiraa ja Ohtolla kaksi marsua.

Jimi taas pelasi jalkapalloa kuvan pihanurmella.

Mäntsälän korkeimmalle kohoava rakennus eli kirkko oli aiheena viiden lapsen työssä, muun muassa Adalla, Jimillä ja Viivillä. Lasten töissä kirkko oli saanut paljon värikkäämmän ilmeen kuin pelkän tiilenpunaisen. Esimerkiksi Adan työssä kirkontornia koristi kahdeksan eri väriä. Liikennevalot oli kahden pojan aihevalinta.

Kirjatkin kiinnostivat. Lehtirupeaman jälkeen lapset paneutuivat toimituksen muinaisjäännökseen, vanhoihin MitäMissäMilloin-kirjoihin, jotka tekivät porukkaan suuren vaikutuksen.

Osa lapsista esiintyy nimettömänä huoltajilta saatujen ohjeiden mukaisesti.

Kyky muuttaa maailmaa ei kysy ikää

Sanomalehtiviikko oli 3.-7. helmikuuta.

Tämän vuoden teema oli ilmastonmuutos.

Iskulaudse oli ”Kyky muuttaa maailmaa ei kysy ikää”.

Kansikuvatyttönä oli 17-vuotias ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Hän esiintyi myös Mäntsälän Uutisten mainoksessa.

Viikon tarkoitus on antaa lapsille ja nuorille kykyjä kriittiseen medialukutaitoon.

Omaa median käyttöä pohdittiin viikon aikana.

Mäntsälän Uutiset osallistui viikkoon päiväkoti Voltin vierailulla ja jakamalla lehteä Kaunismäen päiväkotiin. Kiitokset Voltille ja Kaunismäelle aktiivisuudesta!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu