Ikäihmisten lääkäripalveluita Terveystalolle

Yhteyspäällikkö Laura Kilpisellä Terveystalosta (vas.), Keusoten koordinoivalla esimies Laura Turusella ja Keusoten ylilääkäri Kaisa Rajalalla on ollut paljon neuvoteltavaa lääkäripalvelujen siirtymisen vuoksi. Lasse Herrala

toimitus

Niin Mäntsälässä kuin muuallakin painitaan terveyskeskuksessa lääkäripulan kanssa. Mäntsälässä Terveystalo on huolehtinut helmikuun alusta ikäihmisten palveluasumisen lääkäripalveluista.

Keusoten ylilääkäri Kaisa Rajala sanoo, että yksityistämisellä tavoitellaan parempaa palvelua sekä terveyskeskuksen lääkärien työtaakan vähentämistä. Palvelu tuotetaan moniammatillisena tiiminä.

– Käytännössä tähän saakka lääkäri on käynyt hoivakodissa kahdesta neljään tuntia viikossa, Rajala kertoo.

Nyt palvelun rakenne muuttuu. Vastaavanlainen järjestely on ollut käytössä Hyvinkäällä ja Järvenpäässä, Nurmijärvellä Terveystalon lääkäripalvelut aloitettiin syksyllä.

– Jokaisella yksiköllä on oma vastuulääkärinsä. Lisäksi meillä on 12 konsultoivaa lääkäriä. Hoitaja voi saada konsultoivaa apua etälääkäriltä 24 tuntia vuorokaudessa, esittelee yhteyspäällikkö Laura Kilpinen Terveystalosta.

Kulmakivi on, että ihmiset hoidetaan siellä, missä he asuvat, ja vältetään siirtelyä esimerkiksi päivystykseen.

– Palvelun ensimmäisten kuukausien aikana jokaiselle tehostetun palveluasumisen asukkaalle laaditaan alkukartoitus eli geriatrinen kokonaisarvio. Sen perusteella tuotetaan lääkäripalvelut. Lääkäri käy etäkiertojen ja konsultaatioiden ohella paikan päällä (lähikierto) vähintään kerran kuukaudessa.

Kilpinen jatkaa, että omaisyhteistyö on tärkeä osa palvelua. Omaisten toivotaan osallistuvan jo oman läheisensä alkukartoitukseen sekä myöhemmin vuositarkastuksiin. Lisätiedot läheisen tarkastusajasta saa hoivayksikön henkilökunnalta.

Tavoitteena on, että asukkaan kohtaisi mahdollisimman usein sama lääkäri, joka on joko suuntautunut geriatriaan tai on geriatri.

Päivystyksissä ongelmana on ollut, että siellä kohdataan lääkäri, joka ei tunne asiakasta aiemmin.

Erikoissairaanhoito tapahtuu samaan tapaan kuin ennenkin eli mäntsäläläisten suhteen Hyvinkäällä.

– Seuraamme lääkäripalvelun laatua jatkuvasti: sitä valvoo Terveystalon ylilääkäri ja vastuugeriatri. Teemme myös asiakastyytyväisyyskyselyitä, jotta pysymme kartalla. Reklamaatioita varten meillä on potilasasiamies. Yksittäisissä tapauksissa on mahdollista keskustella lääkärin kanssa. Pyrimme avoimeen vuorovaikutukseen.

Terveystalo toimittaa hoivayksiköihin laitteet pikadiagnostiikkaan, mikä nopeuttaa toimenpiteitä.

Hoitohenkilökunta tekee pikadiagnoosin ja ottaa etäyhteyden lääkäriin. Näin lääkitys voidaan aloittaa mahdollisimman pian.

Lääkärin vasteaika on yksi tunti.

Fakta

Mäntsälän laitoshoidon ja palveluasumisen lääkäripalvelut siirtyivät Terveystalon järjestettäväksi 1.2., Pornaisissa 15.2.

Mäntsälässä Terveystalon asiakkaina ovat Kotokartanon, Kivistöntien palvelutalon, Attendo Onnin ja Mainiokodin asukkaat, Pornaisissa Onnen täyttymyksen, Aurinkomäen ja Pellavakodin asukit.

Mäntsälässä ja Pornaisissa Terveystalon lääkäripalvelun piirissä on 212 vanhusta. Koko maassa Terveystalo hoitaa vastaavalla tavalla noin 14 500 asukasta.

Perusasiat eivät muutu, hoivasta vastaa edelleen Keusote.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu