"Olihan pakarat rasvattu?" Varatoimitusjohtaja puhui härskejä ja kosketteli sihteeriä mäntsäläläisessä yrityksessä – tuomittiin sakkoihin ja korvauksiin

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Oskari Lehto

Mäntsäläläisen firman varatoimitusjohtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta hänen häirittyään seksuaalisesti yrityksen sihteerinä työskennellyttä naista.

Rikokset tapahtuivat usean kuukauden aikana vuonna 2017. Sihteeri oli tuolloin yrityksen ainoa naispuolinen työntekijä.

Varatoimitusjohtaja otti seisomassa ollutta sihteeriä kaksi eri kertaa lantiosta kiinni ja siirsi tämän sivuun mitään sanomatta. Erään kerran johtaja laittoi kätensä yllättäen sihteerin paljaalle polvelle ja kertoi kokeilevansa, onko tällä sukkahousuja jalassa.

Kun sihteeri oli polttanut itsensä auringossa kesällä 2017, johtaja kysyi tältä, että olihan pakarat rasvattu.

Sihteeri oli myös saanut johtajan puheista sellaisen käsityksen, että yrityksen juhlissa sihteerin tehtävänä on tanssia alasti.

Nainen koki johtajan käytöksen ja puheet ahdistavina. Hän hakeutui työterveyshuoltoon saadakseen apua tilanteeseensa ja jäi myöhemmin sairaslomalle. Tapauksen jälkeen hän kärsi ahdistuneisuudesta ja univaikeuksista. Myöhemmin hän irtisanoutui työsuhteestaan.

Sihteeri vei asian oikeuteen, jossa varatoimitusjohtaja kiisti syytteet. Käräjäoikeuden mielestä sihteerin puheet olivat kuitenkin johdonmukaisia ja luotettavia.

Oikeus hylkäsi syytteen alasti tanssimiseen liittyvin osin, koska oikeuden mukaan on mahdollista, että sihteeri tulkitsi johtajan sanomiset väärin.

Käräjäoikeus tuomitsi 1950-luvulla syntyneen varatoimitusjohtajan vajaan 1 400 euron sakkoihin työturvallisuusrikoksesta, minkä lisäksi hänet määrättiin maksamaan sihteerille 1 500 euron korvaukset tämän kärsimästä tilapäisestä haitasta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu