Vertaistukea sydänsairaille

Mäntsälän Sydänyhdistyksen vertaistukiryhmän vetäjä Aino Kyytsönen on ollut ryhmän toiminnassa mukana alusta asti. Hän toivottaa uudet tulokkaat, niin vanhat kuin nuoret, lämpimästi tervetulleiksi. Katriina Raanto

toimitus

Ikääntyvä Suomi tarvitsee yhä enemmän erilaisia palveluita vanheneville kansalaisilleen.

Suomen Sydänliitto järjestää luentoja, kursseja ja tapahtumia, joilla pyritään ehkäisemään sydänsairauksia edistämällä sydänterveyttä ja tukemaan jo sairastuneita.

Sydänliittoon kuuluvassa Mäntsälän Sydänyhdistyksessä on noin neljäsataa jäsentä.

Maksuton vertaistukiryhmä kokoontuu Keskuskadulla Mäntsälän Kulmiksessa, K-marketin vieressä joka kuukauden viimeinen torstai klo 18-20.

Palvelu on tarkoitettu sairastuneille ja heidän läheisilleen ja ryhmässä keskustellaan sydänsairauksiin liittyvistä asioista.

Ryhmää vetävät vaitiolovelvolliset, koulutetut vertaistukiohjaajat ja sen toiminta on vapaaehtoista ja vastavuoroista kokemuksen jakamista.

– Vertaistukiryhmän paras anti on kokemuksen syvä rintaääni, toteaa ryhmän vetäjä, kahdesti itsekin ohitusleikattu Aino Kyytsönen

On eri asia puhua peloistaan ja tunteistaan sellaiselle, joka on käynyt läpi samoja asioita. Neuvoja ja tukea saa myös puhelimessa tai sähköpostilla.

– Ja jos lähekkäin asutaan, voidaan tavata kahden kesken. Tärkeintä on, ettei kukaan tunne jääneensä sairastamaan yksin. Meitä on muitakin ja selvitty ollaan.

Tukiryhmän nuorempaa ikäluokkaa edustava, kahdesti pallolaajennuksen läpikäynyt Sari Westerlund on tyytyväinen löydettyään tukiryhmän ja toivoo, että myös nuoremmat sydänsairaat tulisivat mukaan toimintaan.

– Sain sairaalasta leikkauksen jälkeen Ainon yhteystiedot ja olin häneen yhteydessä aluksi puhelimitse. Puhuminen helpotti, sitten tulin mukaan ryhmän tapaamiseen.

- Ryhmän kokemus on arvokasta, koska sydänsairautta täytyy hoitaa liikunnalla, lääkkeillä ja ruokavaliolla. Täällä oppii paljon ja voi vapaasti ihmetellä, onko kyse oireesta vai jostain muusta. Tämä antaa nuoremmallekin sydänsairaalle varmasti paljon.

Mäntsälän toinen vertaistukihenkilö, itsekin sairauden kokenut Raimo Aatsinki kehuu Sinikka Peltosen Kotokartanon alakerrassa tiistaisin vetämää sydänjumppaa.

– Yhdistys järjestää monenlaista toimintaa, muun muassa sydänjumppaa, joka on todella suosittu. Siellä on kerralla yleensä noin 30 henkilöä, kertoo Aatsinki.

Se on jäsenille ilmainen, mutta edellyttää kuitenkin jäsenyyttä.

Muut tapahtumat, kuten 27.2. Ankkurissa järjestettävä Sydänpäivä, ovat maksuttomia eivätkä vaadi jäsenyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jouko Mäkinen ansaitusti Vuoden mäntsäläläiseksi
 2. Maatalousyrittäjä Jussi Aalto otti härkäpavun viljelyyn kymmenen vuotta sitten – "Teollisuus kannusti tähän"
 3. Tuomioistuimissa peruttu jo noin 5000 istuntoa – Pihla Keto-Huovinen: Jutturuuhka tulossa ja jo ennestään pitkät käsittelyajat venyvät
 4. Ehnroosin mäelle nousee moderni koulu – tietotekniikka tekee digiloikan
 5. Puutarhakalusteilla on nyt kova kysyntä
 6. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 7. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 8. Humanoidirobotit Pippuri ja Ellinoora saattelivat virtuaaliseen valmistumisjuhlaan – Keudasta valmistui yli tuhat ammattilaista
 9. Joku yritti polttaa suurpaaleja metsässä Mäntsälässä – "Jäljistä päätellen paalit oli sytytetty palamaan jo muutama päivä sitten"
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 12. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 15. Jokainen talo ja lato rekisteriin – parin vuoden kuluttua koko kunnan rakennuskanta on kartoissa ajantasainen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Jokainen talo ja lato rekisteriin – parin vuoden kuluttua koko kunnan rakennuskanta on kartoissa ajantasainen
 3. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 4. Joku yritti polttaa suurpaaleja metsässä Mäntsälässä – "Jäljistä päätellen paalit oli sytytetty palamaan jo muutama päivä sitten"
 5. Kouluvuosi saatiin päätökseen erilaisissa oloissa – Ehnroosin parakkikoululla yllättäviä etuja
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Pääkirjoitus: Aina ei voi olosuhteitaan valita, mutta asenteen voi
 8. Sepänmäen käsityömuseo avautuu poikkeusjärjestelyin
 9. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 10. Nyt loppuu mentolitupakan käryttely: Makusavukkeiden viimeinenkin linnake kielletään tiistain jälkeen – HS: Lakia on jo alettu kiertää
 11. Jouko Mäkinen ansaitusti Vuoden mäntsäläläiseksi
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. Posti kolahtaa laatikkoon kesällä nykyistä harvemmin – Koronaviruksen kurittama Posti aloittaa yt-neuvottelut
 14. Poliisi epäilee: Juomatölkkejä 134-metrisestä tornitalosta nakelleet ovat alle 25-vuotiaita miehiä – "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä"
 15. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille

Näytä lisää