Yhteisvastuukeräys alkoi, tänä vuonna tuetaan lapsiperheitä

Keräykseen osallistuneita seurakunnan työntekijöitä. Vasemmalla kirkkoherra Mikko Seppälä koiransa Ranen kanssa. Nina Lepola

toimitus

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat, ja keräyksen suojelijana toimii Suomen tasavallan presidentti.

Yhteisvastuu juhlii nyt 70 vuotta jatkunutta, vuonna 1950 alkanutta taivaltaan. Keräyskohde vaihtuu vuosittain.

Yhteisvastuukeräys 2020 käynnistyi Mäntsälässä viime viikolla, kun joukko seurakunnan työntekijöitä aloitti keräyksen kirkkoherra Mikko Seppälän kanssa.

– Oli kiva olla keräämässä porukalla ja tuoda näin keräys näkyväksi Mäntsälässä, keräyksestä vastaava diakoni Sara Dhakal kertoo.

Mäntsälässä kerätään S-Marketissa ja K-Citymarketissa.

Vviime viikolla seurakunnan työntekijöitä oli keräämässä myös Lidlissä.

Keräyslupa Yhteisvastuulla on voimassa koko vuoden eli lahjoittaa voi vuoden loppuun asti, mutta lipaskeräykset ja tapahtumat keskittyvät kevääseen.

Vuoden 2020 Yhteisvastuukeräys keskittyy vahvistamaan vanhemmuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä suhdetta.

Erityisenä kohderyhmänä ovat alakouluikäisten lasten perheet.

Jokaisesta lahjoitetusta eurosta noin 80 prosenttia käytetään avustustyöhön ja loput keräyksen vaikuttamistoimintaan, viestintään, varainhankintaan sekä keräyksen yleishallintoon.

Tiukka seuranta takaa rahan päätymisen niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Keräystuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta kansainväliseen apuun.

20 prosenttia tuotosta käytetään vanhemmuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä suhdetta vahvistaviin, kynnyksettömiin tukitoimiin eri puolilla Suomea.

Kumppaneina ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry. Tukimuodot käynnistyvät vuoden 2021 alusta eteenpäin.

Loput 20 prosenttia tuotosta käytetään monipuoliseen avustustoimintaan paikallisseurakuntien kautta.

Mäntsälän seurakunnassa tällä tuetaan vähävaraisia lapsiperheitä.

Varat käytetään diakoniatyön kautta perheiden hyväksi retki- ja leirimaksuihin sekä parisuhdekurssien osallistumismaksuihin.

– Parisuhteen toimivuus vaikuttaa omalta osaltaan vanhemmuuteen merkittävästi, joten siksi myös parisuhdekursseille osallistumista halutaan tukea, Dhakal toteaa.

– Viime vuoden keräystulos Mäntsälässä oli 4801 euroa. Tästä Mäntsälään jää 960 euroa, jonka käytämme mäntsäläläisten vähävaraisten perheiden nuorten opiskelun tukemiseen muun muassa koulu- ja opiskelutarvikkeiden muodossa. Kerääjinä meillä Mäntsälässä toimivat vapaaehtoiset ja rippikouluryhmäläiset, Dhakal kertoo.

Vapaaehtoiseksi kerääjäksi voi vielä ilmoittautua.

Lisätiedot: diakoni Sara Dhakal, sara.dhakal@evl.fi, 0440 687 322 sekä yhteisvastuu.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu