Maailman suurin marttailta Sälinkäällä

Ränninmäen marttojen puheenjohtaja Seija Wallenius maisteli Marttaliiton ehdottaman menun mukaan punajuurileipää ja puolukka-porkkanatorttua teensä kanssa. Lasse Herrala

toimitus

Lasse Herrala

Maailman suurin marttailta koostuu pienistä ja isommista puroista.

Mäntsälässä, kuten koko maassa, vietettiin maailman suurinta marttailtaa ystävänpäivän aattona.

Sälinkään kartanoon oli kokoontunut iltapuhteeksi noin 70 marttaa.

Yksi pienimmistä yhdistyksistä on Ränninmäen martat Nummisista.

– Ainakin sen olen hyötynyt marttatoiminnasta, että olen oppinut tuntemaan kyläläisiä, sanoo Ränninmäen marttojen puheenjohtaja Seija Wallenius

Hän muutti Mäntsälään toistakymmentä vuotta sitten eikä tuntenut miestään lukuun ottamatta juuri ketään.

– Martoista olen saanut tietoa, taitoa ja uutta osaamista.

– Mieheni on metsästäjä, joten hän huolehtii usein liharuuista. Martoista olen saanut monta hyvää vinkkiä kotitalouden hoitoon. Tammikuussa meillä oli mausteilta, jossa esiteltiin ja myytiin erilaisia mausteita. Sieltä sai myös vinkkejä ruokien maustamiseen.

– Kokoonnumme kolmen viikon välein joko jäsentemme kotona tai Nummisten seurojentalolla. Silloin tällöin vietämme Kohinassa karaoke-iltaa. Laulamme ja juttelemme.

Ränninmäen martoissa on 24 jäsentä. Muutama jäsen on noin 80-vuotias. Wallenius sanoo houkutelleensa nuorempia mukaan. Ainakin kaksi harkitsee liittymistä. Yhdistys täyttää syksyllä 70 vuotta.

Maailman suurimman marttaillan teemana oli Nyt tehdään hyvää – ruokaa kestävään arkeen. Marttaliitto oli laatinut tarkan ohjelman menuineen päivineen.

Tervetuliaismaljana nautittiin mausteinen omenajuoma. Kahvin kanssa tarjottiin helppoa punajuurileipää sekä puolukka-porkkanakääretorttua.

Illan mittaan katsottiin Martta-tv:stä vastuullista kokkaamista käsittelevä video ja vastattiin Kestävän arjen visaan.

– Jokin aika sitten kuulimme alustuksen Etiopian ja Kamerunin yhteiskunnasta. Sen seurauksena järjestimme iltaamme arpajaiset, joiden tuotto menee sinne, suureen tarpeeseen, sanoi Mäntsälän Marttojen puheenjohtaja Raija Laakso

Viime vuonna ensi kertaa järjestetty Maailman suurin marttailta keräsi 5000 marttaa noin 600 eri yhdistyksestä.

Tämän vuoden iltaan Mäntsälässä osallistuivat Mäntsälän, Pohjois-Mäntsälän, Nikinojan, Hautjärven ja Ränninmäen martat. Lisäksi marttayhdistys toimii Ohkolassa ja Sälinkäällä.

Fakta

Tiesitkö, kuinka paljon hukkaat kahvia?

Jos keität päivässä desin liikaa kahvia, vuodessa heität 36 litraa kahvia viemäriin. Siihen kuluu viisi paketillista kahvijauhetta.

Noin viidennes keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä aiheutuu ruoasta.

Kun käytät runsaasti kasviksia joka aterialla ja syöt ravitsemussuositusten mukaan, olet jo pitkällä.

Vastuullisena kokkaajana vähennät lihan käyttöä, valitset kotimaista ja vältät ruokahävikkiä.

Marttojen keittiössä ruoka on terveellistä, turvallista, eettistä, ekologista, herkullista, edullista ja lähellä tuotettua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu