Suomesta tuli puolustusliitto Naton täysjäsen 4. huhtikuuta. Todistin tuota hetkeä Brysselissä Naton päämajassa yhdessä tasavallan presidentin ja ulkoministerin kanssa.
Siniristilipun nostaminen salkoon päämajan lippulinnaan oli hieno ja merkityksellinen hetki. Maamme-laulu soi. Alkoi uusi aika.
Jäsenyyden myötä astuivat voimaan Naton 5. artiklan mukaiset turvatakuut. Niiden mukaan 30 jäsenmaata on valmiita tulemaan Suomen avuksi ja päinvastoin, jos tarve tulee.
Ennen kaikkea turvatakuut kuitenkin nostavat kynnystä sille, että kukaan tulisi meidän rauhaamme häiritsemään.
Suomen Nato-jäsenyys vahvistaa sekä omaa että koko liittokunnan turvallisuutta. Suomi liittyy Natoon täysin oikeuksin ja velvollisuuksin, ilman ennakkoehtoja.
Ensitöiksemme odotamme ja edistämme sitä, että naapuristamme Ruotsista tulisi siitäkin täysjäsen, mahdollisimman pian.
Pitkä jäsenyyspolkumme on takanapäin, mutta työ jatkuu. Edessä on Suomen puolustuksen yhteensovittaminen Naton yhteiseen puolustukseen.
Tätä on puolustushallinnossa tehty viime kesästä asti. Jäseninä olemme mukana Naton kaikissa pöydissä. Tietojen vaihto syvenee entisestään.
Aikanaan tehdään päätöksiä mm. siitä, miten Suomi osallistuu Naton ns. rauhanajan tehtäviin, kuten ilmavalvontaan ja mahdollisesti joukko-osastoihin jäsenmaissa.
Kaiken kaikkiaan Natoon integroituminen kaikilta osin kestää vuosia. Natoon sijoitetaan noin satakunta suomalaista upseeria. Siviilityöntekijöitäkin tarvitaan.
Suomalaisten arjessa jäsenyys ei aiheuta muutoksia, eikä juuri varuskunnissakaan. Suomea puolustavat jatkossakin suomalaiset, mutta puolustusliiton jäsenyyden myötä meidän ei tarvitse enää tehdä sitä yksin.
Uuden eduskunnan ja tulevan hallituksen tehtävä on tehdä päätöksiä siitä, miten puolustustamme Naton jäsenenä kehitetään.
Puolustusministerinä katson, että on tärkeää pitää kiinni puolustusmenojen 2 prosentin tavoitteesta bruttokansantuotteesta tulevinakin vuosina.
Lämmin kiitos saamastani vahvasta tuesta ministerikautena ja eduskuntavaaleissa.
Puolustusministerin tehtäväni näyttää päättyvän lähiaikoina, mutta vaikuttaa voi eduskunnastakin. Työ suomalaisten turvallisuuden eteen jatkuu.
Ministerikauteni osoittautui paljon painavammaksi kuin etukäteen arvelin. Eteen tuli useita isoja päätöksiä.
Eiköhän ne suurin piirtein hoideltua tullut.
Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk).