Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Kulttuuria kaikkialle

Ilman kulttuuria ei olisi Suomea. Koko itsenäisyytemme ja itsepäisyytemme perustuu sille että olemme kansa, jolla on oma ja monimuotoinen kulttuurielämä – tangosta ja tanhuista oopperaan ja kirjallisuuteen. Kunnat vastaavat monella tapaa kulttuurin perustasosta: mm. kirjasto löytyy joka pitäjästä, ja pitää löytyä jatkossakin.

Samaten Ylellä on tärkeä rooli valtakunnallisena toimijana ja laadun ja monipuolisuuden takaajana – pelkkien soittolistaradioiden varassa köyhtyisivät vähitellen sekä kuulijat että musiikintekijät.

Suomessa valtio, jonka rahoista eduskunta suoraan päättää, puolestaan tuottaa kulttuuria mm. koko valtakunnan kattavan teatteri- ja orkesterilaitoksen avulla. Se on laadukasta toimintaa, jota tulee jatkossakin tukea.

Mutta se keskittyy suurempiin kuntiin. Orkesterikaupunkeja on Suomessa parikymmentä, teattereita vähän enemmän.

Mutta jo Uudellamaalla on kuntia 26, koko maassa kolmisensataa. Mäntsälästä pitää hankkiutua noin 30 kilometrin päähän näiden elämysten äärelle.

Meidän tulisikin kehittää ja tukea Suomessa lisää kulttuuria, joka jalkautuisi jokaiseen kylään ja taajamaan, ei vain suurimpien kaupunkien hienoihin laitoksiin.

Osa kulttuurista voisi olla kiertuemuotoista, mutta isolta osin kyse on myös yhteisöllisyydestä ja toiminnan matalasta kynnyksestä. Tiedän omasta kokemuksestani mm. Sepän Soiton ja Mallusjoen Takinkääntöviikon tuotannoista, että tällainen kulttuuri ei edes maksa maltaita.

Osallisuuden kokemus on keskeinen ihmisyyden osa ja viime vuosien koettelemukset ovat nakertaneet sitä meiltä kaikilta.

Kulttuuriharrastukset ja yhdessä tekeminen kiinnittävät paikkaan ja yhteisöön iästä riippumatta. Tällaista toimintaa tarvittaisiin lisää, jos ei muuten niin terveyssyistä.

Vaikka muistettava on myös taiteen itseisarvo – kulttuuria ei pidä typistää välineelliseksi hyvinvointihumpaksi!

Valtion tulisi käyttää prosentti budjetista taiteeseen ja kulttuuriin. Kulttuurin saavutettavuutta tulee lisätä sekä aktiivisen tekemisen, osallistumisen että yleisönä olemisen näkökulmasta. Taiteen perusopetus kuuluu kaikille!

Kulttuuri on suomalainen perusoikeus.

Jaakko Kyrö

eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Mäntsälä