Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Nyt on mahdollisuus triplapottiin

Vaalit eivät ole konikilpailu, mutta silti on mukava hieman kilpailla ja kirittää niin äänestäjiä kuin ehdokkaitakin eduskuntavaalien alla.

Mäntsälälle tuli tuplapotti viime vaaleissa, kun läpi pääsivät demarien Antti Rinne ja kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen. Lisäksi perussuomalaisten Satu Lampi oli lähellä. Hän on ollut kuluneen kauden perussuomalaisten toisella varasijalla.

Mäntsäläläisten tulos asettuu mittasuhteisiin, kun sitä verrataan lähikuntiin. Mäntsälässä on 21 000 asukasta. Läheisestä yli 50 000 asukkaan Porvoosta ei päässyt ketään niin kuin ei myöskään

44700 asukkaan Järvenpäästä.

Kolme eduskuntaan Mäntsälästä?

Reilun 37 000 asukkaan Keravalta pääsi läpi yksi. Tuusulasta eduskuntaan yli sentään kolme ehdokasta. Tuusulan väkiluku on lähes puolet isompi kuin Mäntsälän, noin 40 000 asukasta, eli Tuusulakaan ei pärjännyt niin hyvin kuin Mäntsälä.

Miten käy nyt? Sosiaalidemokraattisen puolueen ex-puheenjohtaja ja entinen pääministeri Rinne saanee ääniä ympäri Uuttamaata. Rinne on tätä nykyä eduskunnan ensimmäinen varapuhemies.

Rinne on olut politiikassa melko hiljaa sen jälkeen, kun joutui pois puolueen puheenjohtajan ja pääministerin tehtävistä vuosina 2019 ja 2020.

Kuinka pitkälle vanhat meriitit kantavat? Mikä vaikutus on sillä, että SDP on huomaamattaan uudistunut ainakin imagoltaan uuden puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin vahvan roolin ansiosta?

Sopii kysyä, että mikä on Rinteen rooli uuden SDP:n kentässä. Siitä huolimatta, että Marinin hallitus on toteuttanut pitkälle Antti Rinteen muovailemaa hallitusohjelmaa sen minkä koronalta ja Venäjän hyökkäyssodalta on saanut siihen aikaa.

Kenenkään äänisaalis ei ole itsestäänselvyys, ei edes entisen puoluejohtajan.

Keto-Huovisen tilanne on siinä mielessä nousujohteinen, että kokoomukselle povataan vaalivoittoa. Kantautuuko se ensimmäisen kauden kansaedustajan laariin, selviää huhtikuun alussa.

Lampi on niin ikään nousujohteisen puolueen edustaja. Jos perussuomalaiset ottavat vaalivoiton, tilanne voi olla jopa se, että Mäntsälällä on kolme kansanedustajaa ensi vaalikaudella. Olisi muuten melkoinen suoritus.