Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Mihin ansiosidonnaista päivärahaa tarvitaan?

Jos oikeisto voittaa kevään eduskuntavaalit, ainakin yksi asia on varma: työttömyysturvaa tullaan heikentämään.

Selvimmin tämän on sanonut kokoomus. Yhdeksi perusteeksi heikennykselle on esitetty säästöt.

Kokoomus puolittaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston nykyisestä 400 päivästä 200 päivään, nostaisi ansiosidonnaisen työssäoloehdon 12 kuukauteen, palauttaisi ansiosidonnaisen omavastuupäivät ja poistaisi eläkkeen kertymisen ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Näillä ja eräillä muilla työttömyysturvan heikennyksillä valtio säästäisi noin 515 miljoonaa brutto.

Mutta mitä säästöt olisivat nettona, kun bruttosäästöistä vähennetään kasvaneet toimeentulotukimenot, asumistuet ja eräät muut kulut, on kokonaan toinen juttu.

Valtiotaloudelliset säästöt eivät kuitenkaan ole ainoa ilmoitettu perustelu. Toinen puoli perusteluista nousee ns. kannustinloukuista: kokoomuksen mukaan ”liian hyvä” työttömyyskorvaus heikentäisi kannusteita ottaa vastaan tarjolla olevaa työtä.

Valitettavasti sitä, että tarjolla oleva työ on yleensä heikosti palkattua työtä, ei poliittisessa puheessa tuoda esiin.

Kuten ei sitäkään, että matalan tuottavuuden aloilta työvoimaa pitäisi kyetä siirtämään korkeamman tuottavuuden tehtäviin.

Sitähän Suomi on perinteisesti huomattavasti tehokkaampi tekemään kuin ne maat, joissa työttömyyskorvaus on perusturvan kaltainen, ei-ansiosidonnainen korvaus.

Luulisin, että tämä seikka on myös kokoomuksen tiedossa.

Kannattaa myös muistaa, että työttömyysturvan heikennyksiä on lupailtu melkein kaikkien eduskuntavaalien alla, ilman merkittäviä tosiasiallisia seurauksia.

Miksi näin on käynyt?

Minusta selitys on hyvin yksinkertainen. Työttömyys voi tänä päivänä kohdata kenet tahansa. Ja ilman ansiosidonnaista, työttömyyttä edeltävään ansiotasoon suhteutettua työttömyyspäivärahaa, työttömyyden aiheuttama tulotason pudotus olisi monelle kotitaloudelle liian suuri.

Jos työttömyysturvajärjestelmää rukattaisiin kokoomuksen esittämällä tavalla, työttömyyskorvaus ei täyttäisi enää sosiaalivakuutukselle edellytettyjä tunnusmerkkejä. Se ei ohjaisi työttömiä tuottavan työn äärelle, vaan töihin, josta saadulla palkalla ei tule toimeen.

Siksi kokoomuksen esitystä ei ole syytä tukea.

Liisa Tamminen

eduskuntavaaliehdokas (vas.)

Mäntsälä