Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Myllymäen tilanne ratkaistava pian

Valtuustoaloite asianmukaisten väistötilojen saamiseksi Myllymäen koululle sekä tilaselvityksen ja koulun tulevaisuuden ratkaisemisen kiirehtimiseksi:

Tämä on hätähuuto Myllymäen koululta, jonne tarvitaan välittömästi asianmukaiset väistötilat. Koulujen tilaselvityksiä ja päätöstä uudesta koulusta on kiirehdittävä.

Nykyisten väistötilojen sisäilma on tutkittava tänä keväänä. Niissä ei voida opettaa vuosia mahdollista uutta koulua odottaessa.

Vaikka rakentamisesta päätettäisiin nyt, sen käyttöönotto olisi vuosien päässä. Myös maahanmuuttajataustaisten oppilaiden sijoittumista kouluittain on tarkasteltava uudelleen.

Myllymäen parakeissa niin opetushenkilökunnalla kuin oppilailla on sisäilmaoireilua. Etenkin kunnan omistamassa ja pitkän aikaa käytössä olleessa B-parakissa, missä itsekin opetan, oireilemme kaikki viisi siellä pysyvästi opettavaa.

Oppilailla on paljon sairauspoissaoloja ja he valittavat päänsärystä, tukkoisuudesta ja huimauksesta. Myös C-parakista on jouduttu siirtymään sisäilmaoireilun takia.

Opetusta annetaan muutenkin alkeellisissa olosuhteissa. Tässä muutamia esimerkkejä.

Hankala pesettää käsiä tai opettaa kuvataidetta, kun luokissa ei ole vesipisteitä. Terveydenhoitaja ei voinut sijoittua omalle koululle vesipisteen puutteen takia. Juomapulloja on ilkeä täyttää räkäisissä vessan lavuaareissa.

Omat arjen haasteensa aiheuttavat hajallaan ja alkeellisessa hoidossa olevat opettajien työtilat ja toimistotilat. Opettajan välitunnit kuluvat kiertäessä eri rakennuksissa sijaitsevilta kopiokoneilta toiselle etsiessä toimivaa tulostinta ja ihmetellessä, mihin salassa pidettävät pedagogiset asiakirjat tällä kertaa päätyivät.

Ehnroosia ja Myllymäkeä yhdessä johtavat rehtorit joutuvat työskentelemään kolmessa eri työpisteessä, mikä aiheuttaa haasteita arjen johtamiseen. Koulusihteerin työpiste on Ehnroosilla.

Opettajat onneksi saanemme syksyllä puhelimet, tänä vuonna on käytetty omia, kun joka parakkiin ei ole tätä ylellisyyttä riittänyt.

Oppilaille väliaikaisuudesta on koitunut kohtuutonta haittaa. Pallo- ja luistelukenttä on ollut toistakymmentä vuotta parakkien alla. Toisaalta pihalla olisi tänä keväänä ollut vuoroin käyttöä luistimille, vuoroin kanootille.

Ruokasali sekä käyttökelpoinen, silloin tällöin vapaa, liikuntasali on yläkoululla. Vanhan koulun salissa ei sisäilmaoireiden takia pysty liikuntatunteja pitämään.

Ruokailu Ehnroosilla pukemisineen haukkaa koko oppitunnin, milloin mistäkin aineesta. Käsityötilat ovat vanhanaikaiset ja erillään toisista.

Pehmeiden materiaalien tilat ovat edelleen vanhalla Myllymäen koululla, vaikka rakennus on käytännössä käyttökelvoton. Ei ihme, etteivät nuoret ja pätevät opettajat jää kaaokseen, vaan vaihtavat työpaikkaa.

Lisäksi vuosikymmenen ajan kaikki maahanmuuttajataustaiset oppilaat ovat tulleet Myllymäen kouluun, jossa on jo muutenkin huonommat olosuhteet kuin missään muussa Mäntsälän koulussa. Opettajien työkuorma lisääntyy. Mava-luokkien sijoittumista on tarkasteltava uudestaan.

Onko tämä Mäntsälän strategian mukaista parasta arkea? Ei. Myös Myllymäen koululla olemme oikeutettuja parhaaseen kouluarkeen.

Aloite on laadittu yhteistyössä Myllymäen koulun henkilökunnan kanssa, mihin itsekin kuulun.

Eduskuntavaaleissakin puolueet ovat luvanneet satsata perusopetukseen, joten sitä odottaessa. Hihat heilumaan heti!

Katri Heinmurto

kunnanvaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Mäntsälä