Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirjo Leimusen kolumni Tarvitaan lukutaidon ryhtiliike

Mediasta ja somesta suorastaan tulvii erilaisia totuuksia. Sieltä on helppo poimia omia mielipiteitä myötäilevät ja suodattaa pois epämieluiset perehtymättä asiaan tarkemmin.

Sisältöjen ymmärtäminen on tänä päivänä entistä tärkeämpää, ja siksikin paljon puhuttu nuorten lukutaidon heikkeneminen on huolestuttavaa. Lisäksi pitäisi olla viitseliäisyyttä perehtyä asioihin laajemmin.

Populismi nojaa hyväuskoisuuteen ja asioiden yksinkertaistamiseen, ja valitettavasti poliitikoilla puolueesta riippumatta on taipumus etenkin vaalien alla vetää mutkia suoraksi.

Suuri osa nuorista jättää äänestämättä, eikä politiikka kiinnosta. Kodeilla olisi tässä työsarkaa, sillä esimerkin voima on melkoinen.

Isäni oli aikansa kasvattina vankka maalaisliittolainen, mutta ei koskaan tuputtanut meille lapsille mielipiteitään, vaan kannusti muodostamaan omat. Uutisia seurattiin niin sanomalehdistä kuin radiostakin ja asioista keskusteltiin.

Äänestäminen oli itsestään selvyys. Riitaa ei saatu aikaiseksi, vaikka olin politiikasta jossain vaiheessa nuoruuttani hyvinkin eri linjoilla kotiväen kanssa.

Tulee miettineeksi, kuinka paljon nykyinen surkea maailman tilanne johtuu tietämättömyydestä. Aivopesu onnistuu sitä helpommin, mitä vähemmän kansa tietää ja ymmärtää.

Lapsena kuulin kerrottavan, kuinka kotikylääni perustettiin aikoinaan ensimmäinen kansakoulu kyläläisten omin voimin, kun viranomaiset eivät siihen ryhtyneet.

Tiedonjano ja sivistyksen kaipuu oli suuri niin viljelijäperheissä kuin työväestönkin keskuudessa.

Reilussa sadassa vuodessa tuosta tilanteesta noustiin Pisa-tilastojen kärkeen. Se on ollut valtava ponnistus, ja vaatinut koko kansan tuen.

Nyt ihmetellään, miksi olemme pudonneet maailman keskikastin alapuolelle, ja peruskoulunsa päättänyt nuori saattaa olla miltei lukutaidoton.

Syitä on varmasti monia, mutta eivät päättäjätkään ole tilanteeseen syyttömiä. Koulutusleikkaukset ja jatkuvat muutokset opetussuunnitelmissa ovat tehneet tehtävänsä.

Somekanavat kilpailevat lasten ja nuorten kiinnostuksesta vääristyneine maailmankuvineen. Kaiken pitää olla saatavilla nopeasti ja helposti, ja jatkuva liikkuvan kuvan tuijottaminen on suoranainen myrkky luovalle ajattelulle.

Tuntuu surulliselta, että kirjojen myynti jatkaa laskuaan, samoin kuin kirjastojen kävijämäärät.

Jos hoitaa kuntoaan liikunnalla, pitää myös aivojen saada sopivaa jumppaa. Tosi-tv ei siihen riitä.

Tarvittaisiin lukutaidon ryhtiliike, ettemme kansakuntana taantuisi tilanteeseen, jossa meitä voi ohjailla kuin lammaslaumaa.

Rajojen ulkopuolella on riittävästi surullisia esimerkkejä.