Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hoidettu, kasvava metsä on paras hiilinielu

EU-komissio esittää jäsenvaltioita sitovaa ennallistamisasetusta. Tavoitteet, kuten luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, ovat kannatettavia, keinot eivät. Päätösvalta metsistä on pysyttävä Suomessa.

Asetuksen mukaan pahimmillaan 25 prosenttia Suomen pinta-alasta pitäisi palauttaa luonnontilaan 1950-luvun tasolle.

Vaikutukset maa- ja metsätalouteen niin talouden kuin elinkeinon harjoittamisen kannalta olisivat erittäin haitallisia. Hintalappu Suomelle olisi yli 900 miljoonaa euroa vuodessa.

On vaikea ymmärtää, että EU haluaa näin rankalla ohjauksella puuttua suomalaiseen metsien hoitoon, työhön, jonka me osaamme. Metsämme ovat aina tarjonneet ratkaisun hiilinieluina ilmastokriisiin.

Asetus on tehty isojen, metsänsä jo ajat sitten hakanneiden Euroopan maiden ehdoilla. Jäsenmaiden erityispiirteet ovat jääneet huomioimatta.

Metsät ja muut luonnonvarat ovat luoneet Suomen talouden perustan vuosikymmeniä. Ne ovat tuoneet vaurautta ja hyvinvointia.

Me keskustalaiset emme voi hyväksyä ennallistamisasetusta nyt esitettävillä ehdoilla. Metsien hoidosta ja hyödyntämisestä pitää voida päättää kotimaassa kansallisesti. EU:n ylikansallisia säädöksiä ei tarvita.

Eduskunnassa hyväksytty luonnonsuojelulain uudistus toi monia uudistuksia luonnonsuojeluun. Pykälissä 64 ja 65 esitettiin, että metsiin voitaisiin lisätä luontotyyppejä, jotka olisi huomioitava metsänkäytössä. Huomioitavia luontotyyppejä olisi 80.

Keskustalle kysymys on yksityisen omaisuuden suojan puolustamisesta. Tämä niin sanottu ”harmaa suojelu” olisi metsänomistajalle korvauksetonta.

Merkitys näkyisi puumarkkinoilla. Merkintä voisi pahimmillaan paljastua vasta puukauppaa tehtäessä ostajan vetäytyessä kaupasta. Tästä on jo esimerkkejä.

Luonnonsuojelussa on panostettava vapaaehtoisuuteen, syyttelyn sijaan kannustamiseen ja yhteistyöhön. Keskustakin haluaa turvata luonnon monimuotoisuuden. Esimerkiksi Metso-ohjelma on tuottanut hyviä tuloksia.

Julkisessa keskustelussa luodaan hiilinieluista puhuttaessa metsänomistajalle uhkakuvia, joiden perusteella moni voi päätyä hakkuisiin suunniteltua nopeammin.

Parhaat tulokset saadaan, kun metsät hoidetaan hyvin ja hakkuut tehdään ajallaan. Hoidetut metsät tarjoavat parhaat mahdollisuudet ilmastokriisin haasteisiin ja metsien virkistyskäyttöön. Kasvava metsä on paras hiilinielu.

Järjestämme metsäpäivän Katrin kodalla Vuotavantiellä su 26.2. klo 11–13. Tervetuloa makkaralle ja nokipannukahveille juttelemaan ajankohtaisista metsäasioista. Paikalla ovat myös metsäasiantuntijat Jarmo Sulopuisto ja Jari Tarvainen. Kodan kohdalle tielle ei saa pysäköidä.

Tapio Havula

Sälinkään yhteismetsän puheenjohtajana 27 vuotta

Katri Heinmurto

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Mäntsälä