Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Mäntsälä jännän edessä eduskuntavaaleissa

Perjantaina napsahtaa kotikunta kiinni tämän kevään vaaleihin. Silloin poimitaan rekisteristä tieto, joka määrää sen, minkä vaalipiirin ehdokkaita äänioikeutettu äänestää. Jo lokakuussa määriteltiin se, kuinka monta ehdokasta kustakin vaalipiiristä valitaan.

Virta on tuonut tänne päin. Uudenmaan vaalipiiri kasvatti taas kokoaan.

Täältä valitaan 37 kansanedustajaa eli 18,5 prosenttia kaikista. Lähes joka viides kansanedustaja on Uudeltamaalta. Täältä valitaan yhtä vaille sama määrä edustajia kuin Lapin, Satakunnan, Keski-Suomen ja Hämeen vaalipiireistä yhteensä.

Mäntsälässä on paljon jännitettävää. Kunta sai viime vaaleissa vuonna 2019 ensimmäistä kertaa kaksi edustajaa Arkadianmäelle, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen valittiin.

Kuinka monta läpi Mäntsälästä?

Kuinka monta ehdokasta Mäntsälästä nyt menee läpi?

Keskeisin näkökulma eduskuntavaaleissa ei ole valitun kotikunta, mutta kyllä se kiinnostusta herättää. Etenkin, kun Mäntsälä pärjäsi viime vaaleissa niin hyvin.

Mäntsälä piti kohtuullisen hyvin omien ehdokkaiden puolia vuonna 2019. Oman kunnan ehdokkaat saivat vähän alle 3500 ääntä eli kolmasosan lähes 10700 äänestä.

Kolme kovinta äänisaalista tuli Mäntsälään. Ykkönen oli Antti Rinne, toinen Pihla Keto-Huovinen ja kolmas perussuomalaisten Satu Lampi. He ovat ehdolla myös nyt, mutta lisäksi on tarjolla neljä muutakin valovoimaista poliitikkoa.

He ovat Heli Hallikainen (sd.), Katri Heinmurto (kesk.), Liisa Tamminen (vas.) ja Susanna Koivula (kd.).

Valinnanvaraa pelkästään mäntsäläläisistä ehdokkaista riittää. Ja voi tulla vielä lisääkin. Ehdokasasettelu loppuu vastaa vajaan kahden viikon kuluttua, tiistaina 21. helmikuuta. Kaikilla suurilla puolueilla on ehdokas Mäntsälästä. Keskisuurista puolueista ehdokas puuttuu vihreiltä.

Sukupuoli-orientoitunutta saattaa kiinnostaa se, että seitsemästä ehdokkaasta vain yksi on mies. Suurta syytä valittaa ei ole tämänkään takia. Istuvassa eduskunnassa on edelleen enemmistö miehiä. Neljä vuotta sitten valittiin 109 miestä ja 91 naista

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja