Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Perustuslaki turvaa uskonnon ja omantunnonvapauden myös kouluissa

Seta ry:n edustajat kirjoittivat Mäntsälän Uutisissa 25.1.2022 Setan olevan paras asiantuntija alallaan tarjoten ajantasaista tietoa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä. Todennäköisesti Atrialla ajatellaan, että juuri Atrian lihapullat ovat niitä parhaimpia ja kommunistin mielestä kommunismi lienee aatteista parhain. Ulkopuolisten tehtäväksi jää uskaltaa arvioida, pitävätkö esitetyt väitteet paikkansa.

Seta ry on yhdenlainen kokemusasiantuntija sukupuoli- ja seksuaalivähemmistökysymyksissä, vaikka se tarjoaakin vain yhden näkökulman vähemmistöön kuulumisesta. Setan tarjoama tieto sukupuolesta on kuitenkin voimakkaan ideologisesti värittynyttä. Se tulisi karsia pois kaikesta koulun opetuksesta. Kenenkään todellisuuskäsitystä ei saa horjuttaa aatteellisella sukupuoliopetuksella. Täytyy olla myös varovainen laittamaan yhtäläisyysmerkkejä sukupuolidysforian ja henkilön identiteetin välille.

Mäntsälän Setan puheenjohtaja Fineas Dylan ja Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo kirjoittivat: ”Oppilas itse, hänen vanhempansa tai koulu ei voi estää opetussuunnitelman mukaista opetusta, johon kuuluu tiedon ja ymmärryksen lisääminen sukupuolen moninaisuudesta.”

Vanhemmilla on oikeus varmistaa lapselleen oman vakaumuksen mukainen kasvatus ja opetus. Eriytettyä opetusta voi pyytää ja sitä on oikeus saada. Oppilaan ei tarvitse vastoin huoltajansa toivetta osallistua esimerkiksi Setan kouluvierailutunneille. Oppilaalla itselläänkin on oikeus omantunnon ja uskonnonvapauteen, perustuslain turvaamana.

Tein valtuustoaloitteen joulukuussa 2022 koulujen keskusteluilmapiiriin ja arvoihin liittyen. Siinä todetaan näin: ”Kouluissa tulee vallita avoin ilmapiiri, jossa jokaista kannustetaan ilmaisemaan omia mielipiteitä ja perustelemaan niitä toisille. Erilaisista arvoista ja vakaumuksista tulee puhua kunnioittavasti. Näin luodaan hyväksyvää ilmapiiriä luokkiin, koulun käytäville ja välitunneille.

Vanhempien oikeus varmistaa kodin vakaumuksen mukainen kasvatus huomioidaan. Vuoropuheluun kodin ja koulun välillä rohkaistaan. Koulussa vaalitaan sitoutumattomuuden periaatetta suhteessa poliittisiin ja uskonnollisiin kysymyksiin.”

Aloite tuntuu koko ajan ajankohtaisemmalta. Sen toimenpide-ehdotuksena on kyselyn laatiminen yläkoulun oppilaille, heidän huoltajilleen sekä henkilökunnalle vuonna 2023.

On tärkeää vaalia ja yhä kehittää koulujen ja kotien välistä yhteistyötä. Keskustellen, kuunnellen ja kunnioittaen.

Susanna KoivulaKunnanvaltuutettu (kd.)eduskuntavaaliehdokasMäntsälä