Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mihin Setaa Mäntsälässä tarvitaan?

Seta on seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden asiantuntijajärjestö, jonka työ perustuu ihmisoikeuksiin, tutkittuun tietoon sekä sateenkaari-ihmisten kokemuksiin yhteiskunnastamme.

Tieto seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta lisää tutkitusti kaikkien hyvinvointia, sillä se lisää ymmärrystä vähentäen syrjintää. Kenenkään seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä ei voi ulkopuolinen muuttaa. Jokainen on sellainen, jollaiseksi on syntynyt. Representaatio on tärkeää, ja sitä Setan kouluvierailu on parhaimmillaan tarjonnut.

Tavoitteenamme on auttaa ihmisiä tuntemaan olonsa vähemmän yksinäiseksi.

Mäntsälä on pieni paikka, jossa kaikki tietävät kaiken toisistaan. Vanhoilliset ajatusmallit elävät täällä edelleen vahvana.

Seta pyrkii auttamaan nuoria ymmärtämään itseään eli miten he identifioituvat tai minkälaisia he ovat ihmisinä. Kaikki ansaitsevat tuntea kuuluvansa johonkin. Kouluterveyskyselyn mukaan seksuaalivähemmistönuorista 25,9 % ei koe olevansa tärkeä osa koulu- eikä luokkayhteisöä (heterot 9,3 %) ja sukupuolivähemmistönuorista vain 20,4 % kokee olevansa tärkeä osa kouluyhteisöä (cis-nuoret 41,7 %).

On opittava erottamaan omat mielipiteet ja absoluuttinen totuus toisistaan. Kuitenkaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertova tieto ei ole mielipideasia. Tieto päivittyy koko ajan ja siinä Seta on tällä hetkellä paras asiantuntija.

Kouluvierailuilla emme ole pakottaneet ketään ajattelemaan toisella tapaa kuin miten he haluavat ajatella. Olemme tarjonneet ajantasaista tietoa kuten mikä tahansa asiantuntijajärjestö tekisi.

Sateenkaaritieto ei ole vaarallista kenellekään. Sateenkaaritieto auttaa myös purkamaan sukupuolta ja seksuaalista suuntautumista koskevia haitallisia normeja, jotka vaikuttavat kaikkien elämään.

On tärkeää vahvistaa jokaisen lapsen ja nuoren omaa identiteettiä ja tukea kasvua omaksi ainutlaatuiseksi itseksi.

Oppilas itse, hänen vanhempansa tai koulu ei voi estää opetussuunnitelman mukaista opetusta, johon kuuluu tiedon ja ymmärryksen lisääminen sukupuolen moninaisuudesta.

Erityisesti voimakkaan syrjiviin asenteisiin, kuten homo- ja transfobiaan onkin puututtava tehokkaasti jo pelkästään yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien ja kouluturvallisuuden takaamisen perusteella.

Ei ole keneltäkään pois, että toinen ihminen voi tuntea olonsa edes vähän enemmän ymmärretyksi ja vähemmän yksinäiseksi.

Jos asioista ei puhuta, niistä ei voi oppia tai tietää. Tiedon puute voi olla vaarallista ja aiheuttaa vältettävissä olevia ongelmia.

Meidän turvallisten aikuisten tulee olla nuorten tukena muuttuvan maailman ymmärtämisessä.

Fineas Dylan

puheenjohtaja 2023

Mäntsälän Seta ry

Eliisa Alatalo

viestinnän asiantuntija

Seta