Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Kaatuiko kenttähanke?

Mäntsälään puuhattu lentokenttä – jota varten on jo tehty melkoinen määrä rakennustöitä – sai merkittävästi takapakkia Vaasan hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeus käsitteli aluehallintoviraston antaman kentän ympäristöluvan meluvaikutusten osalta ja kumosi avin päätöksen.

Rakentaminen joko kaatuu tai viivästyy. Yrittäjä Janne Kuulasvuo aikoo valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusluvan saaminen ei ole varmaa.

Vaikka lupa tulisikin, edessä on vuosien prosessi. Hallinto-oikeus lausui vain melun osalta, vaikka se tutki myös valittajien muut argumentit.

Valittajat esittivät huomattavan joukon muitakin asioita kuin melun. Myös muut argumentit on syytä käsitellä, mikäli käy niin, että kho päätyy eri kannalle kuin Vaasan hallinto-oikeus.

Hankkeelle on käymässä niin kuin useille isoile ideoille tuppaa käymään. Kiistanalainen hanke vaatii suuren määrän aikaa byrokratian rattaissa. Valituksia tulee ja asia ei etene.

Lentokenttä jakaa mielipiteet jyrkästi kahtia niin yleisötilaisuuksissa kuin some-keskustelussa. Joko kenttää vastustetaan ehdottomasti tai kannatetaan lähes yhtä vahvasti.

Vaasan hallinto-oikeuden tekemän päätöksen jälkeen äänessä ovat olleet lähinnä kentän puolella olevat. He näkevät, että kenttä olisi tuonut Mäntsälään merkittäviä tuloja tai ainakin paikan, jossa pitää yleisötapahtumia kuten kiihdytysajoja ja konsertteja.

Nettikeskustelussa puhutaan miljardihankkeesta. Suunnittelijat mainostavat, että kenttä jättäisi 30-70 miljoonan tuotot paikkakunnalle. Tapahtumia olisi 5-10.

Luvut ovat optimistisia. Oulun kauppakorkeakoulun selvityksen mukaan kaupungin kulttuurifestivaalien 46 tapahtuman sarja toi alueelle 20 miljoonaa vuonna 2017. Joensuussa 10 ison tapahtuman yhteistuotoksi laskettiin 18,2 miljoonaa kesällä 2018.

On selvää, että betonipurkajana kunnostautuneen Kuulasvuon tarkoituksena on kentän lisäksi ollut löytää betonijätteelle sellainen sijoituspaikka, että niistä ei muodostu kuluja vaan päinvastoin hyötyä yrittäjälle.

Sopii kysyä, että onko tässä mitään pahaa? Jonnekin puretut betonirakennelmat joka tapauksessa päätyvät. Jos niille löytyy asiallista rakennuskäyttöä, on se paljon parempi kuin läjittäminen maisemaa pilaamaan.

Toinen asia on se, että betonijätteen pitää todella olla turvallista. Haluavatko mäntsäläläiset läjäpäin betonijätettä maillensa?

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.