Pandemian alkuvuonna moni lykkäsi etä- ja hybridityön haltuunottoa. Perusteltiin, että kohta kuitenkin palataan perinteisiin fyysisiin tapaamisiin. Miksi siis turhaa opetella hankalaa välivaihetta?
Viimeistään tämä syksy on osoittautunut, että paluuta vanhaan ei ole. Etä- ja hybridityöt ovat tulleet jäädäkseen. Toki poikkeuksia löytyy, mutta ainakaan valtaosa minun verkostoistani ei tule koskaan palaamaan vanhaan.
Työnteon muotojen moninaistuminen on, kuten kaikki muutokset, samalla valtava tuottavuuden ja kilpailukyvyn kasvattamisen mahdollisuus ja toisaalta ainakin osalle valtava uuden oppimisen haaste.
Kuten kaikki suuret muutokset, hoitaa tässäkin se kuuluisa luonnonvalinta homman pidemmällä aikavälillä. Ne ja he, jotka eivät kykene muuttumaan, kuolevat sukupuuttoon. Tässä tapauksessa ne firmat kuolevat ja he ihmiset jäävät työttömiksi tai hanttihommiin.
Parhaita johtajia ja työntekijöitä yhdistää halu kehittyä. He kykenevät kyseenalaistamaan vanhat toimintamallit. He omaksuvat halutessaan uudet käytännöt.
Näistä parhaista tekijöistä käydään kovaa kilpaa. Työmarkkinat ovat aina heidän. He eivät innostu työpaikasta, joka ei ole ajan hermolla ja kykene tarjoamaan joustavia työnteon malleja.
Muutos vaikuttaa myös firmojen kaupalliseen kilpailukykyyn. B2B-myyntiprosessit, jos mitkä, ovat siirtyneet etäaikaan. Tuntuu järjettömältä ajella pitkin Uuttamaata, saati kauemmas ihmisiä tapaamaan.
Mitä resurssien (aika ja raha) tuhlaamista! Energia- ja ilmastonäkökulmista puhumattakaan.
Ennen pandemiaa toiminta-alueenani oli pääsääntöisesti Uusimaa. Nyt se on koko maailma. Niin kauan kuin suomella ja englannilla voi toimia, fyysisellä sijainnilla ei ole enää mitään väliä.
En siis missään vaiheessa sanonut, että fyysiset tapaamiset menettävät merkityksensä. Kyllä niitäkin tarvitaan, ihmisiä kun olemme. Vain pelkästään niiden varassa toimivat menettävät paljon.
Valtaosa etä- ja etenkin hybridikokouksista tuntuvat edelleen epämukavilta. Voi niistä nautinnonkin tehdä, kun laittaa tilat, pelit ja vehkeet sekä osaamisen näiden osalta kuntoon.
Kirjoittaja on innokas etäkyborgi ja vaikuttamisen taidon valmentaja.