Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Terveydenhuollon saavutettavuus vai peräti saavuttamattomuus

Kuinka mahtaa terveysasemien puhelinpalvelu toimia lehdessä kerrotun 15.12.–9.1. käyttökatkoksen aikana, kun ennen katkostakaan se ei ole toiminut?

Saimme eri soittoihimme Keusotelta tekstiviestivahvistuksia, joista viimeisimmässä takaisinsoitto luvattiin ”arviolta 3 päivän 11 tunnin kuluttua”.

Onneksi en asu satojen kilometrien päässä ja yritä sieltä käsin auttaa esim. ikääntyneitä vanhempiani. Näin olematon julkisen terveydenhoidon saavutettavuus on todella pelottavaa.

Laissa sanotaan asiasta näin: ”51 § Perusterveydenhuollon hoitoon pääsy. Hyvinvointialueen on järjestettävä toimintansa siten, että potilas voi saada arkipäivisin virka-aikana välittömästi yhteyden terveyskeskukseen tai muuhun terveydenhuollon toimintayksikköön”.

Ei kyllä tunnu toteutuvan Mäntsälän terveysaseman kohdalla.

Olen ollut asiasta yhteydessä eteenpäin, vaikka siitä tuskin on tähän tilanteeseen mitään apua. Ehkäpä tulevaisuudessa, jos riittävän moni kertoo miten toiminta omalla kohdalla käytännössä sujuu.

Olen myös miettinyt, kumpi tulisi kunnalle/Keusotelle halvemmaksi, kuntalaisen säilyminen oman kunnan palveluiden piirissä vai siirtyminen toisen alueen terveysaseman asiakkaaksi, sehän on nykyään myös mahdollista. Ja lasku tullee kuntaan.

Kysyin myös Mäntsälä-Facebook-ryhmässä kokemuksia. Joillakin takaisinsoitto oli toiminut, useilla ei.

Mistähän johtuu, että jos vahvistusviesti takaisinsoitosta potilaalle on tullut, niin osa saa soiton, osa ei? Onko järjestelmässä jokin vika?

Jääkö nauhoitteen mukaisesti jokainen katkaistu puhelu jonoon (nauha: voitte jättää soittopyynnön sulkemalla puhelimen)?

Tällöin voisi ajatella soittoruuhkan lisääntyvän, kun ihminen soittaa monta kertaa. Tosin suljetun puhelun jälkeen ei tule Keusoten vahvistusviestiä.

Jos taas jättää soittopyynnön toisen ohjeen mukaan (nauha: jos haluatte jättää soittopyynnön toiseen numeroon tai soitatte salaisesta numerosta), niin vahvistusviesti tuli, vaikkakaan takaisinsoittoa ei ole tullut. Jos itse soittojärjestelmässä on vika, luulisi sen hoituvan helposti.

Kyseessä on siis lehdessäkin mainittu keskitetty puhelinpalvelu 019 2260 505 ja siellä Mäntsälän terveysasema. Johon ihan kokeeksi suosittelisin lämpimästi myös palveluita järjestävien ja niistä vastaavien yrittävän soittaa.

Henkilöllä, jonka asiassa olen tavoitellut terveysasemaa, ei ole tiedossa hoitovastaavaa, joten en tiedä miten asiat hoituisivat, jos olisi.

Enkä tässä moiti käytännön työntekijöitä, heillä varmasti on täysi työ toimia, ymmärtääkseni vajaalla henkilökunnalla.

Hankejohtaja toteaa lehdessä 14.12.2022 ”Asiakkaiden välinen tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus toteutuvat paremmin, kun järjestelmä- ja kuntakohtaiset eroavaisuudet poistuvat”.

Sitä odotellessa toivotan kaikille hyvää ja ennenkaikkea tervettä joulunaikaa,

Anne Fredriksson

Mäntsälä/Helsinki