Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ohkolan sairaalan toiminta jatkuu

HUSin hallitus teki 2015 päätöksen lakkauttaa Kellokoski-Ohkolan sairaala.

HUS-psykiatrian ns. tiekarttamallin linjaus oli keskittää Uudenmaan sairaalatoimintaa Helsinkiin.

Kellokosken lakkauttamisesta käytiin aikanaan kova vääntö. Perustimme kyläläisten, potilaiden ja henkilökunnan voimin kansanliikkeen ”Pelastetaan Kellokosken sairaala”.

Hävisimme kamppailun silloin. Täpärässä äänestyksessä HUSin hallitus päätti kokoomuksen ja vihreiden äänin sairaalan lakkauttamisesta vuoteen 2019.

Nuoriso- ja neuropsykiatria siirrettiin Helsinkiin. Psykogeriatria siirtyi osin Hyvinkäälle ja osin Helsinkiin.

Oikeuspsykiatrian osastot (6 kpl) jäivät Ohkolan sairaalaan odottamaan Helsinkiin valmistuvia tiloja.

Sopivia tiloja ei tehdyllä päätösaikataululla onnistuttu löytämään, joten Ohkolan sairaala sai lisäaikaa.

Uusi päätös oli siirtää oikeuspsykiatrian toiminnot Helsinkiin aikanaan valmistuvaan Laakson Yhteissairaalaan.

Laakson Yhteissairaalan miljardiluokan hankesuunnitelmaan ollaan esittämässä merkittäviä muutoksia ja kustannusten säästöjä.

Esitykset ovat tulossa HUSin ja Helsingin kaupungin päätettäväksi.

Päätökset tarkoittavat myös oikeuspsykiatrian jäämistä Ohkolaan rakennettavaan uudisrakennukseen hyödyntäen edelleen myös Ohkolan sairaalan nykyisiä tiloja, joissa korjaustarve on vähäisempää.

Tehdyt esitykset merkitsevät Ohkolan sairaalan toiminnan jatkumista koko oikeuspsykiatrian osalta, todennäköisesti osin myös yleispsykiatrian osastotoimintana.

Uudet linjaukset päätöksenteon pohjaksi ovat perusteltuja. Ohkolan sairaalassa on oikeuspsykiatrian eritysisosaaminen toiminnallisine kuntoutuksineen. Siellä on valmiiksi ammattitaitoinen, osaava ja motivoitunut henkilökunta. Myös rakenteelliset puitteet ovat oikeuspsykiatrian tarpeisiin soveltuvat. Pidemmällä aikavälillä tarvitaan myös lisäinvestointeja.

Kalevi Kannisto

Mäntsälä