Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Näin rakennettiin Mäntsälään kunnantalo

Mäntsälän uuden kunnantalon historia alkoi jo 1970-luvulla. Kirkonmäen kunnantalo oli käynyt ahtaaksi.

Rakennustarkastaja Paavo Järvelän oli nähty muuttokuorman päällä olevan menossa vuosien mittaan milloin minnekin suuntaan. Sosiaalitoimistokin oli joutunut evakkoon linja-autoasemalle. Koulutoimisto muutti viereiseen taloon.

Karhulanmäellä oli tiedossa sopiva tontti silloisen Helsingintien vieressä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mauno Huikkola ja kunnanhallituksen jäsen Matti Jurvala onnistuivat kunnanjohtaja Tapio Hyyryläisen loman aikana ostamaan tontin kunnalle.

Se kävi Hyyryn luonnolle ja hän rupesi hakemaan muita vaihtoehtoja. Niistä vakavin oli vanhan kunnantalon laajentaminen.

Lopuksi Hyyry ymmärsi, että Karhulanmäen vaihtoehto oli paras. Järjestettiin suunnittelukilpailu, jossa parhaimmaksi arvioitiin Arto Sipisen ja Kosti Kurosen ehdotukset.

Hyyry ehdotti suunnittelutoimikunnassa Kosti Kurosta. Demareille se ei käynyt, koska jostakin syystä he vastustivat kaikkea, mitä Hyyry ehdotti. Asia hautautui moneksi vuodeksi.

Minä aloitin kunnanjohtajana 18.7.1988. Ensimmäiseksi ja tärkeimmäksi tehtäväkseni annettiin kunnantalon rakennuttaminen. Ilmoitin, että minulla ei ole mitään syytä vastustaa Karhulanmäkeä.

Esitin suunnittelutoimikunnan kokouksessa enemmistön aikaisemman kannan mukaisesti Kosti Kurosta. Asiasta ei syntynyt yksimielisyyttä.

Päätettiin lähteä tutkimaan kummankin arkkitehdin toteutuneita hankkeita. Sipisen tuotantoa löytyi Peräseinäjoelta ja Lahden kulttuurikeskuksesta. Lopuksi käytiin tutkimassa Kurosen suunnittelemaa Hartolan kunnanvirastoa.

Totesin Hartolan kunnantalon suunnittelun epäonnistuneen. Talo oli sokkeloinen ja kaikin puolin epäkäytännöllinen. Seuraavassa suunnittelutoimikunnan kokouksessa ilmoitin kantani. Kunnanhallitukselle esitettiinkin sitten yksimielisesti Arto Sipisen valintaa kunnantalon suunnittelijaksi.

Nyt asiat alkoivat edistyä nopeasti. Suunnittelutyön yksityiskohdista vastasi arkkitehti Timo Mertsalmi Arto Sipisen periaatteiden ja suuntaviivojen mukaisesti.

Kummila Oy voitti urakkakilpailun 43 miljoonan markan tarjouksella. Mäntsälän kaunis graniitti valittiin ala-aulan lattiamateriaaliksi ja valtuustosalin ulkoseinä verhottiin Kurun harmaalla graniitilla.

Uuden uljaan kunnantalon rakennushankkeen vastaavana mestarina toimi Kummila Oy:n Pertti Mäkinen. Kunnan puolesta työtä valvoi kunnaninsinööri Pekka Savolainen.

Talo otettiin käyttöön huhtikuussa 1992. Se on osoittautunut käytännälliseksi ja toimivaksi. Talon 30-vuotisjuhlakahvit juotiin runsaslukuisen kuntalaisjoukon läsnäollessa 30.11 2022.

Kalevi Ylisirniö

Mäntsälän kunnanjohtaja 1988-1993