Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lyhyet mielipiteet | Viikko 48

Kirkonkylä, Mäntsälä... Kuulostaa kutsuvalta, siihen mekin haksahdimme. Ei osattu arvata, millaiseen toivottoman voimattomaan tilaan jouduimme, kun muutimme Keskuskadulle. Vuoden- tai vuorokaudenajasta riippumatta tämä silmitön katukaahailu vie mielenrauhan sekä varmasti jossain vaiheessa myös ihmishengen. Pelkään itseni sekä muiden puolesta. Me, jotka hakeudumme lähemmäs palveluja iän karttuessa saamme voimattomana katsella ja kuunnella. Oikeuden pitäisi toteutua. Rangaistus häiriköille, eikä meille lainkuuliaisille. Voimmeko yhdessä rauhoittaa tämän kauniin Kirkonkylän ja tehdä liikkumisen turvalliseksi?

Jaana Meriläinen

Kielenhuolto ei tarkoita pelkästään oikeinkirjoitusta, vaan myös ymmärrettävästi ilmaistua. Yli sata vuotta sitten, Suomen itsenäisyyden koittaessa, Ståhlberg avustajineen laati meille perustuslakia. Eräs avustaja muutteli jotain lakia uuteen uskoon: ”Tällä lailla korvataan...”. Ståhlberg räjähti: ”Tällä lailla, sillä lailla, tilulii”! Ja näytti: ”Tämä laki korvaa...”. Nyt silmälasieni toimittaja lupaa: ”Tarjoamme uudistuneen optikon näöntarkastuksen”. Jaaha, optikko on siis uudistunut. Hyvä niin. Mutta minunko nyt pitäisi sen optikon näkö tarkastaa? Suosittelen lukemaan Marsa Luukkosen ”Hauskaa kielenhuoltoa”. Siinä on paljon tällaisia esimerkkejä ja niiden perässä korjattu sanajärjestys. Ettei tule tuollaista tahatonta vaihtoehtoista tulkintaa.

Hannu Järvinen

EU iski taas! Nimittäin Unionin määräyksestä Ruotsin eläkeviranomaisten suomalaisille täällä asuville, aikoinaan Ruotsissa työskennelleille, maksettu ”garantipension”, takuueläke, lakkautetaan ensi vuoden alussa. Tuo temppu lisää eläkeläisköyhyyttä Suomessa. Tämän kirjoittaja menettää 200 euroa kuukaudessa. Suomen puolueet ja viranomaiset eivät ole olleet huomaavinaan Ruotsin sosiaalidemokraattien nöyrtymistä Unionin painostuksen edessä. Meillä on eduskuntavaalit keväällä. Ehdollistan ääneni. Äänestän vain sellaisen puolueen ehdokasta, joka panee toimeksi ja saa aikaan lain, jonka perusteella menetykseni korvataan täysimääräisesti Kelan maksamilla eläkkeillä.

Hako Lampinen