Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Valtava kaivosvaraus tuli ja meni

Kansainvälinen kaivosyhtiö, Gibraltarille rekisteröidyn Ropa Investments Oy:n tytäryhtiö Elementx Finland Oy perui viime torstaina (24.11.) suuren kaivosvarauksensa, joka olisi käsittänyt ison siivun Eteläisestä Mäntsälästä. Kaivosyhtiö oli ilmoittanut syyksi sen, että he keskittyvät enemmän litiumiin ja kobolttiin, ja Uudellemaalle sijoittuva varaus ei ole niin potentiaalinen siinä.

”Näitä tulee ja menee, ja joskus hyvin nopeallakin syklillä”, kertoi varauksista Tukesin ylitarkastaja Ilkka Keskitalo YLE uutisten jutussa.

Kuulostaa hurjalta, että näinkin suurien maa-alueiden varaaminen mineraalien etsintään kuitataan puolihuolimattomasti kuin myöhästyminen bussista. Kyseessä oli kuitenkin 1 600 neliökilometrin alue, jolla asuu 140 000 ihmistä.

Samalla on silti tunnustettava se tosiasia, että jostain kallisarvoiset mineraalit on kaivettava.

Mutta Keskitalo oli heittonsa kanssa oikeassa, sillä pelkästään tämän vuoden alusta katsoen Tukes on tehnyt 956 varauspäätöstä. Etsintälupa ei aina johda kaivoslupaan, kuten ei tälläkään kertaa, mutta on silti melko hurjaa, että kaivosvarauksia on aiempina vuosina tehty muun muassa luonnonsuojelualueille ja kansallispuistoihin.

Eli kyllä niitä varauksia todellakin ”tulee ja menee”.

Olikin oikein tervetullutta, että hallitus esitti syyskuussa muutoksia kaivoslakiin. Tarkoituksena on, että uudistuksen myötä paikalliset vaikutusmahdollisuudet, elinkeinotoiminnan näkymät ja ympäristölliset seikat vahvistuvat nykyisestään.

Tälläkin kertaa Porvoo, Pukkila ja Pornainen valittivat varauksesta Helsingin hallinto-oikeuteen ja hyvä niin.

Samalla on silti tunnustettava se tosiasia, että jostain kallisarvoiset mineraalit on kaivettava. Maapallon mineraalivarastot ovat rajalliset ja se ei vaikuta aivan mahdottomalta ajatukselta, että kaivoksia jouduttaisiin perustamaan myös Eteläiseen Suomeen.

Siltä varalta asukkaiden tulisikin olla varuillaan ja hereillä, että varauksista ja kaivosluvista tehdään aina perusteellinen selvitys, ja että asukkaat pääsevät ilmaisemaan huolensa.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten ja Keski-Uusimaan toimittaja.