Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Tietolähteissä painaa luotettavuus

Vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten oli yleisempää, että uudelle paikkakunnalle muuttaessa tuli tutustuttua paikalliseen mediaan, yleensä sanomalehden muodossa. Nykyään oman asuinalueen tai kaupunginosan asioita seurataan myös sosiaalisen median ryhmissä, mutta pienet lehdet ovat silti pitäneet yllättävän hyvin pintansa.

Suomen Paikallismediat Oy:n vuonna 2017 tilaaman tutkimuksen mukaan paikallislehdet tavoittavat keskimäärin 82 prosenttia alueensa aikuisväestöstä viikossa. Tutkimuksen aineisto koostui noin 11 000 haastattelusta, joita oli tehty mukana olevien lehtien levikkialueilla.

Tavoittavuus oli kuitenkin pudonnut seitsemän prosenttia vuodesta 2009. Tutkimuksesta on nyt aikaa viisi vuotta, joten olisi mielenkiintoista tietää, mikä on tilanne nyt.

Lapsena meille opetettiin, että ”älkää uskoko kaikkea mitä netissä lukee”.

Mäntsälän kuntaryhmään kuuluu Facebookissa reipas 17 000 henkilöä. Kaikki ryhmään kuuluvat eivät ole mäntsäläläisiä, mutta voi silti sanoa, että ryhmän viestit tavoittavat hyvin kunnan väestön. Myös Mäntsälässä on tapahtunut sama jakautuminen kuin useammalla muullakin paikkakunnalla, nimittäin ”pääryhmän” lisäksi on syntynyt omat kilpailevat ”puskaradiot”, jossa keskustelun luvataan olevan moderoinnilta vapaata.

Myös Mäntsälässä on käynyt kuten usealla muullakin paikkakunnalla, eli alkuperäinen ryhmä on pysynyt – moderoinnista huolimatta – kaikista aktiivisimpana kanavana.

Uskoisin, että syynä tähän toimivat samat arvot, joka ankkuroivat myös paikallislehdet pysyväksi osaksi kuntien uutisvirtaa: luotettavuus ja asiallisuus.

Internetin lupauksena oli aikoinaan vapaa tiedonkulku, mutta vapaus ei tarkoittanut luotettavuutta. 90-luvun lapsena meille opetettiin, että ”älkää uskoko kaikkea mitä netissä lukee”, ja se pitää edelleen paikkansa.

Sen vuoksi useampi valitseekin mieluummin luotettavamman ja tutumman tiedonlähteen ”anarkistisen” vaihtoehdon sijasta ja arvostaa samalla asiallista keskustelua, jonka ryhmän moderointi ja paikallislehden toimituksellinen työ luo.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten ja Keski-Uusimaan toimittaja