Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suuri huoli terveysaseman tilanteesta

Mäntsälässä lääkäreiden työkuorma on valtavan suuri. Lääkäreiden rekrytoinnit ovat epäonnistuneet toistuvasti huonon johtamisen maineen vuoksi. Tällä(kin) hetkellä tilanne on karmea.

Lääkärit väsyvät ja lähtevät täältä pois ja kukaan ei halua tulla töihin tänne, kun täällä ei ole mitään annettavaa lääkäreille, paitsi mahdottomat työlistat, joista kukaan ei selviä.

Lääkäreiden ylityölistat ovat mahdottomissa lukemissa.

Listoilla on niin paljon potilaita, että he eivät ehdi edes avaamaan potilaiden tietoja työpäivän aikana ja viiveet yhteydenottoihin ovat useita päiviä tai jopa viikkoja.

Useiden potilaiden ansiotulot ovat esimerkiksi kiinni lausunnoista, jota etälääkärit eivät tee ja ei ole läsnälääkäreitä niitä tekemässä.

Saati sitten potilaiden hoitoonpääsyn tai hoitojen jatkuvuuden toteutuminen.

Kuinka moni potilas jää byrokratian jalkoihin? Saa väärän hoidontarpeen arvion?

Kuinka monen potilaan tutkimusten vastauksien viivästyminen aiheuttaa potilaan voinnin huonontumisen ja sitä kautta suuria rahallisia tappioita hoitojen pitkittymisen johdosta?

Kuinka moni jää rahattomaksi kun lausunnot ei tule ajoissa pyynnöistä huolimatta? Saati sitten vakavammat kohtalot potilaiden terveydentilassa?

Asiasta on oltu yhteydessä esimiehiin jo kahden vuoden ajan eikä asiaan ole saatu minkäänlaista parannusta tai edes huomattu ruohonjuuritasolla, että tilanteeseen olisi yritetty vaikuttaa mitenkään.

Lääkäreiden hoidollinen sekä juridinen vastuu huolestuttaa myös koko työryhmää. Työhyvinvoinnin kannalta tilanne on kestämätön.

Asia vaikuttaa myös hoitoalan henkilöstöön. He joutuvat olemaan jatkuvasti ns. hämärän rajamailla ja vastuun määrä on suuri. Heillä ei ole tarjota lääkärin läsnäpalvelua tai edes konsultaatiota ei ole saatavilla.

Silti johdon osalta kovasti painostetaan, että puheluita on otettava koko ajan jonosta, mutta asiat eivät etene, kun lääkäreitä ei ole ja työlistat kasvavat.

Kolmisen vuotta sitten tiimimallin tullessa konsulttifirman johdolla käyttöön, hoitohenkilöstö oli jo huolissaan lääkärivetoisesta mallista ja heille vakuutettiin, että lääkäreitä kyllä riittää.

Etälääkäripuolella on tällä hetkellä tarjontaa, monenlaistakin palvelua, valitettavasti suuri osa palautuu ohjeena, että läsnälääkärin vastaanotolle tarvitaan aika.

Etälääkäri saa rahat lähettämällä potilaan takaisin terveysasemalle. Potilaiden pompottelu on myös yleistä tässä toimintamallissa.

Esimerkiksi yhden kipupotilaan hoitoonpääsy vaati 8 eri ammattilaisen kontaktin ja loppujen lopuksi asia hoitui 10 minuutin läsnälääkärin vastaanotolla.

Missä säästö/potilaan kärsimys hoidon viivästyminen kuukaudella? Kuka käärii rahat?

Nyt terveysaseman palvelut ajettu ihan minimitasolle, hoitajat ihan uupuneet tilanteeseen, potilaiden tarvitsemat palvelut jäissä, lääkärit lähteneet, sairauslomia paljon.

Syystäkin ollaan huolissaan tilanteen vakavuudesta ja työnantajan velvollisuuksien laiminlyönnistä. Potilaiden turvallinen hoito ja hoidontarpeen arviointi vaarantuu päivittäin.

Työnantajan tiedottaminen myös terveysaseman tilanteesta mitätöntä asiakkaisiin ja henkilökuntaan nähden.

Keusoten tiedotus on pysynyt samana alusta alkaen pyynnöistä huolimatta.

Täytyy mahdollisimman nopeasti saada läsnälääkäreitä, etälääkäreiden lisääminen ei auta.

Huoli potilaiden turvallisuudesta on suuri, kuka kantaa vastuun?

Tarja Vierikko

Mäntsälä