Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Kaamosajan liikenne on yhteispeliä

Viimeistään tässä vaiheessa syksyä pitää avata peli tällä perinteisellä kehotuksella: käytä heijastinta. Ohje on yksinkertainen, mutta toimiva. Valitettavasti ohjeen yksinkertaisuudessa piilee myös sen vaara.

Heijastinta on toki suotavaa käyttää, mutta pimeällä liikkuessa onnettomuuksien välttäminen on yhteispeliä kaikkien tienkäyttäjien kesken.

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta, mutta aivan yhtäläisesti ajoneuvon kuljettajan on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta välttääkseen vaaran ja vahingon.

Lyhyesti ilmaistuna: laske nopeutta pimeällä.

Tieliikennelakiin sisällytettiin myös muutama vuosi sitten niin sanottu ennakoimisen periaate. Lain mukaan tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi.

Lyhyesti ilmaistuna: laske nopeutta pimeällä. Kehotus käyttää heijastinta sysää vastuuta onnettomuuksien välttämisessä liikaa turvattomammassa ja heikommassa asemassa liikenteessä olevan kevyenliikenteen harteille.

Ei pitäisi olla vaikeaa tai käydä ylpeyden päälle ajaa jopa hieman sallitun nopeusrajoituksen alle, jos se parantaa havainnointikykyä ja kasvattaa reaktioaikaa yllättävissä tilanteissa. Moni tietysti mieltää itsensä keskiarvoa paremmaksi kuljettajaksi, mutta tienkäytössä ei pitäisi olla kyse paremmuudesta, vaan turvallisesta liikkumisesta etappien välillä.

Toisinaan hirvittää katsoa kuinka Mäntsälänkin keskustaajaman alueella kaahaillaan reippaasti ylinopeutta alueella, jossa on useita ajotien ylittäviä suojateitä.

Kyseiset hurjastelijat ovat selvästi ongelma, ja tuskinpa heidän hengenvaaralliset ajotottumukset tästä kirjoituksesta muuttuvat, mutta pidetään me muut tiet turvallisina kaikille.

Myös pimeän aikaan.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten ja Keski-Uusimaan toimittaja.