Viimeaikaiset kirjoitukset Keusoten talouden ja toimintojen hoidosta aktivoivat myös ex-sairaanhoitajan tarttumaan kynään.
Huoli ei kevene, kun ajattelen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen käynnistymistä 1.1.23. Näin ymmärsin myös Sampsa Saralehdon kolumnin sanoman (K-U 22.9.). Hän otti napakasti kantaa soten juurisyihin.
Puhun tässä omaa kokemustaustaani vasten. 35 vuotta erilaisissa hoitotehtävissä HUS-erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhoidossa ja 25 vuotta kunnallisissa luottamustehtävissä sekä Keusoten valtuutettuna sen perustamisesta lähtien.
Tältä pohjalta tiedän kyllä, miltä kentällä nyt henkilöstöstä ja palveluiden tarvitsijoista tuntuu.
Olen ”poliittisen korkeakouluni” matkalla oppinut että kuntataloudessa, kuten omassakin, tulee talous ja sitä vasten toiminnot mitoittaa tasapainoiseksi tietylle aikavälille.
Keusotessa tehtiin mittava työ palveluiden järjestämis- ja tuottamismallien osilta jo heti alkuun.
Kivuliastahan se oli, kun jokaisen kuuden kunnan tuli riisua omat palveluverkkonsa yhteiseen tarkasteluun. Tavoitteena palveluiden harmonisointi yhteiseksi hyväksi. En sitä lähde tässä avaamaan. Jokainen tietää kuinka siinä kävi. Yhteinen matka käynnistyi liian hitaasti ja kokeilut tuli kalliiksi.
Keusoten osaavaan ja asiat hallitukselle valmistelevaan virkahenkilöstöön on kohdistunut paljon kritiikkiä, kun huonosti menee. Mihin on unohtunut hallituksen vastuut?
Ajattelen, että noin monipäisellä ja keskeisistä kuntapäättäjistä koostuvalla hallituksella luulisi olevan jämäkämpi ote.
Hallituksella on erityinen vastuu talouden hoidosta ja esityksistä valtuustolle. Valtuustossa harvemmin asiat enää muuttuvat. Se on enemmän julkinen poliittisten mielipiteiden näyttämö.
Nyt huolenaiheena koen uuden hyvinvointialueen hallinnon päätökset palkkiosäännön osilta.
Se on herättänyt pahaa verta luottamushenkilöiden palkkioiden osilta, kuten Sampsa Saralehtokin kolumnissaan totesi.
Tiedon mukaan palkkiot on nostettu 100 prosentilla valtuuston nykytasosta. Se tarkoittaa nykyisen valtuutetun 120 euron palkkion nostoa 240 euroon.
Samassa linjassa myös muut nostot on tehty. Tähän on hyvä lisätä vielä luottamushenkilöiden mittavat määrälliset lisäykset.
Kun talous ja toiminnot ei todellakaan ole kunnossa, tämä syö moraalista ajatteluani ja tuo suurta huolta tulevaan aikaan.
Huolestuttavaa talouden hoitoa uudelta hallitukselta heti alkuun. Saada palkankorotus vaikka työ ei ole vielä alkanutkaan.
Onko rahoituksen muuttuminen kunnilta valtiolle jotenkin tätä ratkaisua helpottanut? Nythän ei tarvitse enää käydä kipeitä talousarviokeskusteluja kunnissa.
Mielenkiinto herää kuntalaisilla, ketkä ovat tehdyn esityksen takana hallituksessa ja menikö esitys yksimielisesti valtuustolle, joka taisi sen karvoineen niellä?
Toivoisin, että hallintosääntö otettaisiin nyt pöydälle ja arvioitaisiin asiat uudelleen huomioiden nykyinen soten muuttunut tilanne.
Mäntsälä