Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Mopojen pärinä keskustassa on oikea ongelma

Isojen ongelmien ylikansoittuneessa maailmassa kirkonkylän mopo- ja autopäristely ovat pienen mittakaavan ongelmia.

Silti voi ihmetellä muutamien kuskien halua huudattaa liikkumapelejään todella kovaa. Ilmiöön törmää esimerkiksi iltaisilla kauppareissuilla.

Keskustassa asuvat ovat kertoneet, että melu loppuu usein, kun ilta ehtii kauppojen sulkeutumista pidemmälle. Hyvä jos näin on.

Lähellä keskustaa asuvana olen kuitenkin kuullut useina alkuyön tunteina uskomattoman kovaa moottorin ääntä. Minkähänlaista on yrittää nukkua metelin aiheuttajan lähellä, on se sitten keskustassa, Mustassamäessä tai jossain muualla?

Tällä hetkellä keskustassa on tavallista meluisampaa myös arkipäivisin, kun Keskuskadun ja Huvitien väliin paalutetaan kerrostalon perustuksia. Rakentamisen äänet ovat huumaavan kovia, mutta siinä sentään syntyy talo.

Talojen asukkaat varmasti toivovat, että tarpeettoman ajelun meteli saadaan loppumaan.

Ajelu ei ole pärtsäilevien nuorten mielestä tarpeetonta. Se on tapa viettää ilta ja pitää hauskaa. Vaikka tapa onkin epäekologinen ja metelin takia monia ärsyttävä, niin siitä tuskin päästään eroon.

Olisiko Mäntsälässä mahdollista alkaa kehitellä jonkinlaista ohjattua moposuoraa? Moposuorahan on paikka, jossa voi vähän vapaammin pärtsätä kulkupelinsä kanssa.

Liikenneturva on arvostellut moposuoria siitä, että siellä kuskit intoutuvat kokeilemaan vaarallisia temppuja ilman valvontaa. Totuus on, että tätä nykyä osa kuskeista kokeilee vaarallisia temppuja liikenteen seassa ja käytännössä ilman valvontaa.

Moposuora sellaisessa paikassa, että ihan lähellä ei ole asutusta voisi viedä ainakin osan keskustassa pärtsäilevistä meteliä pitämästä. Siitä voisi tulla nuorille kokoontumispaikka. Mutta missä Mäntsälässä voisi olla sellainen paikka?

Ja vanhemmat: teillä on aivan oikea vastuu siitä, miten teidän nuorenne käyttäytyvät. Jos oma lapsi ajelee keskustassa, kannattaa selvittää, millä melutasoilla teini liikkuu. Ja teidän tehtävänne on myös puuttua siihen. Joka asiaan ei tarvitse huutaa poliisia apuun. Huoltajien tehtävä on välittää lapsistaan, viranomaisten vastuu tulee vasta kaukana perässä.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.