Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Omavaraisuus on taas hyve

Venäjän hyökkäys Ukrainaan, energiamarkkinoiden murros ja juokseva inflaatio ovat saaneet useammankin miettimään omavaraisuutta.

Valtiollisella tasolla energiaomavaraisuudella halutaan höllentää riippuvuutta fossiilisista energialähteistä, ja kuten on nyt huomattu, irtautua geopoliittisesta painostuksesta, mutta tavallinen kuluttaja miettii nyt oman taloutensa ja kukkaronsa kestävyyttä.

Selvimmin pyrkimykset energiaomavaraisuuteen näkyvät esimerkiksi aurinkopaneelien toimitusajoissa, jotka ovat venyneet vuoden takaisesta muutamasta viikosta nyt jo kuukausien mittaiseksi tai klapikaupassa, jota Mäntsälän sosiaalisen median ryhmissäkin kuumeisesti käydään.

Kotipuutarhan laajentaminen on muuttunut hieman ”totisemmaksi” kuluneen kesän ja syksyn aikana.

Polttopuun tarve on varmasti yhtäläinen useallakin omakotiasujalla, mutta tavallaan toivoisi, että suuresta kysynnästä huolimatta puut päätyisivät niille joiden sähkölasku on lämmityksen vuoksi nousemassa tulevana talvena pilviin.

Kaikesta tästä tulee mieleen se, että kuinka hyvin olemme tosiasiassa varautuneet yhteiskunnan mullistuksiin?

Neuvostoliiton romahtaessa 90-luvun alussa maan virallinen talous oli kutakuinkin romahtanut. Romahtaneessa taloudessa rahan arvo menetti hetkellisesti perinteisessä mielessä merkityksensä, mutta ”vanha” epävirallinen talous ja selviytymiskeinot pyörivät taustalla: metsästä ja omasta maasta sai antimia, joilla täydennettiin ruokakaappia siltä osin, kun kaupasta ei saanut.

Suomen nykyinen tilanne ei ole lähelläkään suurta kriisiä, mutta uskaltaisin silti väittää, että omavaraisuus on noussut kansalaisten keskuudessa taas hyveeksi.

Aivan täydellistä omavaraisuutta on liki mahdotonta saavuttaa, mutta aiemmin ehkä pikemminkin harrastuksesta käynyt sienien ja marjojen kerääminen tai oman kotipuutarhan laajentaminen on muuttunut hieman ”totisemmaksi” kuluneen kesän ja syksyn aikana. Lisäksi olisi suositeltavaa pitää kotona pientä hätävaraa, jolla selviäisi ainakin 72 tuntia itsenäisesti.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja.