Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Onko aamupala pois opetuksesta?

Kunnanvaltuutettu Jari K. Sillanpää (kok.) katsoi 31.8. ilmestyneessä Mäntsälän Uutisissa, että vasemmistoliiton valtuustoryhmän aloitteessa esitetylle peruskoululaisten maksuttomalle aamupalalle ei ole perusteita.

Ei edes sellaiselle kokeilulle, jollaisen valtuuston 22.8. tekemä päätös mahdollistaisi.

Pari kommenttia on paikallaan.

Emme tietysti voi kiistää sitä, että opettajien aika on jo nyt kortilla.

Mutta emme myöskään näe, että ongelmaksi tunnistettu asia – nälkä ja sen seuraukset, joita Sillanpääkään ei näytä kieltävän – ratkeaisi tuputtamalla vastuuta esimerkiksi Keusoten tai perheiden suuntaan.

Vastuunpallottelun sijaan tarvitsemme toimia, joilla havaittu ongelma ja sen opetustyölle aiheuttamat seuraukset kartoitetaan samalla tavalla kuin kaikki muutkin opetustavoitteiden saavuttamiseen vaikuttavat ongelmat.

Nälkä ei todellakaan ole sellainen konsultti, jollaisena sen eräät kunnanvaltuutetut valtuuston istunnossa näkivät.

Eikä missään ole tiettävästi osoitettu, että aamupalasta ”säästäminen” olisi kestävä keino opettajien ydintehtävän kehittämisessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn mukaan peruskouluikäisistä huomattava osa ei syö aamupalaa joka arkiaamu.

Sosiaalibarometri 2020 on osoittanut koronakriisin näkyneen kunnissa toimeentulon ongelmina.

Perheiden toimeentulon ohella vaikuttavana tekijänä on se, että useissa perheissä, esimerkiksi yksinhuoltajaperheissä, aikuiset ovat lähteneet jo töihin, kun koululaiset ovat vielä nukkumassa.

Kotona ei tällöin ole mahdollisuutta perheen yhteiseen aamupalaan, vaan syöminen – tai syömättömyys – jää koululaisen oman harkinnan varaan.

Eikä Mäntsälä ole tässä suhteessa mikään poikkeus.

Alkaneen opetusvuoden aikana näiden ongelmien odotetaan entisestään kärjistyvän. Olisi erittäin toivottavaa, että kunta ei pesisi käsiään asiassa, joille muitakaan vastuunkantajia ei ole osoitettavissa.

Luonteva tapa kartoittaa ongelman laajuus, luonne ja mahdollisesti keskustelussa piiloon jääneet seikat on aamupalaa koskeva kokeilu valituissa kouluissa kevään 2023 aikana.

Liisa Tamminen

eduskuntavaaliehdokas, varavaltuutettu (vas.)

Mäntsälä