Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Kaikkosen kolumni Perhevapaauudistus on työvoitto lapsiperheille

Uusi perhevapaauudistus astui voimaan 1. elokuuta. Kyseessä on aivan merkittävä parannus, myönteinen mahdollisuus lapsiperheille. Lopputulos on mielestäni hyvä: uudistus tukee perheiden hyvinvointia, lisää valinnanvapautta ja tuo perheiden arkeen joustavuutta.

Lapsen kanssa kotona vietetty aika on arvokasta niin lapselle kuin vanhemmallekin. Siihen on jatkossa entistä paremmat mahdollisuudet kaikkien äitien lisäksi myös tulevilla isillä. Voisi siis puhua tasa-arvouudistuksestakin, sillä uusi malli kannustaa isiä viettämään aikaa kotona lapsen kanssa.

Vanhempainvapaiden määrä kasvaa uudistuksen myötä. Isät saavat käyttöönsä lisää perhevapaita, eikä äitien vapaista leikata.

Vanhemmat voivat myös luovuttaa päiviä toisilleen, sen mukaan kuin parhaaksi näkevät.

Perheen ja työn yhteensovittamisesta tulee entistä helpompaa. Vanhempi voi esimerkiksi pitää pidemmän perhevapaajakson tai olla lapsen kanssa kotona vaikka yhden päivän viikosta, sen mukaan miten työnantajan kanssa sovitaan.

Jollekin pitkät viikonloput voivat sopia paremmin, kuin pitkä yksittäinen perhevapaa.

Uudistuksessa kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki säilyvät ennallaan, niitä ei leikata. Tämäkin on valinnanvapauden kannalta tärkeää. Uskon, että vanhemmat tietävät parhaiten, mitkä hoitomuototavat sopivat perheen tilanteeseen parhaiten.

Perhevapaauudistusta on yritetty pitkään ja usean eri hallituksen aikana saada tehtyä. On hienoa, että uudistus on nyt maalissa, tämä on työvoitto lapsiperheille.

Parannukset vanhempien jaksamiseen ja perheiden hyvinvointiin ovat eteenpäin katsovaa politiikkaa. Tästä on kysymys myös valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) ehdotuksessa maksaa ylimääräinen lapsilisä perheille tämän vuoden joulukuussa.

Suomen pitää tulevaisuudessakin olla maailman paras paikka perustaa perhe ja saada lapsia. Tähän voi ja pitää vaikuttaa myös poliittisilla päätöksillä.

Jokaisen koti on maailman keskipiste. Tämä ohjenuora on hyvä pitää mielessä päätöksenteossa silloinkin, kun maailmalla tapahtuu suuria asioita, paljon ja nopeasti.

Ja se on varmaa, että kun lapset ja perheet voivat hyvin, silloin koko Suomikin voi paremmin.

Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk.).