Pirjo Leimusen Kolumni | Elänkö väärällä vuosisadalla?

Tunnen toisinaan kuin olisin joutunut vieraalle planeetalle, sanoi ystävä. Elän varmaan väärällä vuosisadalla, ihmettelee sisko.

Tunnistan tunteet, enkä tarkoita nyt digitalisaatiota. Maailmakuva muodostuu pitkälti jo lapsuudessa ja nuoruudessa, ja joustavuudestaan huolimatta aivoillakin on rajansa.

Ihmekö tuo, etteivät sukupolvet aina ymmärrä toisiaan hyvästä tahdosta huolimatta. Muutos voi näkökulmasta riippuen olla hyvää tai huonoa, mutta pysäyttää sitä ei voi.

Käytöstavoista puhuminen taitaa olla vanhanaikaista, mutta kiroileminen oli ennen noloa ja kertoi huonosta kasvatuksesta. Nyt roiseja täytesanoja viljellään niin mediassa kuin jokapäiväisessä puheessakin. Lapset oppivat kiroilemaan ennen kuin lukemaan.

Toisaalta jokainen oven avaaja ja kiitoksen sanoja yllättää iloisesti. Tavallisempaa on saada ovi nenälleen. Lakki päässä syöminen ja ruoka suussa puhuminen kuuluu kai kiireiseen arkeen. Samasta syystä kännykkä pysyy syödessäkin lautasen vieressä.

Seksistä ei ennen juuri puhuttu kotona eikä koulussa, ja ongelmiahan siitä seurasi. Nyt valistusta tulee tuutin täydeltä, ja kuka tahansa kännykän omistava taapero voi sitä seurata. Tämän päivän varhaisteininä olisin kenties yhtä ahdistunut kuin aikoinaan. En tiedon puutteen, vaan ylitarjonnan takia. Miettisin, mikä minä mahdan olla, ja milloin pitää aloittaa seksin harrastaminen, etten jäisi jälkeen kavereista.

Ennen pornoa pidettiin naista halventavana. Nyt Ylekin tarjoaa aiheesta naisten toimittamia opetusohjelmia. Trendikäs pariskunta tekee seksipodcasteja verkkoon suoraan sängystään. Asialle omistautuneet kertovat, että avoin suhde on parempi kuin ummehtunut yksiavioisuus.

Sori, mutta tuohon asentoon aivoni eivät suostu kääntymään. Millaiseksi lapset kokevat elämänsä näiden suhteiden pyörteissä?

Uusi aika tuo tieteen myötä kuitenkin paljon hyvää ja uskomattoman mielenkiintoista. Ihmisen perimä on ratkaistu ja moneen sairauteen on löydetty lääke. Seuraan jännittyneenä, kuinka Webb kuvaa teleskoopillaan 13,5 miljardin vuoden ikäistä kaukaista galaksia.

Kunpa ehtisin vielä nähdä, että avaruuden pimeän aineen salaisuus selviää, tai aivojen arvoitus ratkeaa lopullisesti.

Sitä odotellessa annan vanhojen aivojeni suosiolla pitää entiset arvonsa. Niistä päättäminen kun on oma asiani.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut