Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Uimisen ikkuna kapenee vuosi vuodelta

Kun kysyy lapsilta koulujen päätyttyä, että mitä te aiotte kesällä tehdä, niin yleisin vastaus tuntuu olevan uiminen. Se on myös mitä erinomaisin ja kesäisin vastaus, sillä hellepäivät ja uiminen kulkevat käsi kädessä. Eikä sitä syyttä suotta kehuskella, että milloin sitä tuli heitettyä talviturkki.

Ensimmäinen uinti kun tuntuu symbolisoivan sitä, että kesä on alkanut.

Nykymenolla tuntuu vain valitettavasti siltä, että pian nuo alkukesän talviturkin heitot viileässä vedessä ovat pian kesän ainoa uinnit luonnonvesissä. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen viimeisimpien selvitysten (13.–14.7.2022.) mukaan sinilevää oli näytteenottohetkellä runsaasti Mäntsälässä Onkimaan uimarannalla ja Sälinkään uimarannalla.

Joitakin sinilevä ei ilmeisesti haittaa, mutta sinileväisessä vedessä uiminen voi aiheuttaa ihon ärsytysoireita, kutinaa ja punoitusta. Iholle päätynyt sinileväinen vesi voi aiheuttaa myös silmä- ja korvatulehduksia tai myös flunssaoireita.

Ensimmäinen uinti tuntuu symbolisoivan sitä, että kesä on alkanut.

Se on vielä lisäksi nurinkurista, että helteet lisäävät sinilevän kukintaa, kun juuri helteillä sitä kaikista mielellään pulahtaisi viileään järviveteen.

Mutta ei tilanne ole sisämaan vesistöissä niin vaikea kuin merialueilla. Ympäristöhallinnon verkkopalvelussa kerrotaan, että hellejakso on luonut rannikolla sekä avomerellä suotuisat olosuhteet sinilevän kehittymiselle.

Havaintoja on nyt tehty tasaisesti kaikilla merialueilla.

Onko sinilevä aina ollut jokavuotinen riesa?

Ei aina, mutta syypää siihen on rehevöityminen. Sinilevän lisääntyminen johtuu siitä, että vesissä on liikaa ravinteita. Niitä päätyy vesistöihin esimerkiksi maa- ja metsätaloudesta, jätevesistä ja liikenteestä. Maatalouden kuormitus tulee pääasiassa peltojen lannoitteista ja eläinten lannasta.

Mäntsälässäkin asiaan on reagoitu. Kilpijärven kunnostus saatiin tänä kesänä käyntiin ja osana kunnostusta selvitetään muun muassa järven ravinnepitoisuuksia. Tulevaisuudessa vuorossa on Onkimaan Isojärvi.

Projekti tulee olemaan pitkä, mutta kannatettava. Pelkästään jo sen vuoksi, että Sälinkään ja Onkimaan uimarannoilla pystyisi uimaan tulevinakin kesinä.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja.