Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Naisehdokkailla vahva sija kevään vaaleissa

Politiikan toimijoilla riittää tekemistä tänäkin kesänä. Ensi kevään eduskuntavaaleihin etsitään ehdokkaita ja osa on jo nimetty.

Mäntsälän sosiaalidemokraateista ovat lähteneet ehdolle eduskunnan 2. varapuheenjohtaja Antti Rinne ja kunnanvaltuutettu Heli Hallikainen.

Viime kuntavaaleissa vuonna 2021 Rinne oli Mäntsälän äänikuningas 202 äänellä, mutta Heli Hallikainen jäi hänestä vain 16 äänen päähän (186).

Valtakunnan tasolla Rinne on kuitenkin tunnettu nimi, vaikka huippuvirat, pääministeriys ja puolueen puheenjohtajuus ovatkin takana päin. Eduskuntavaaleissa Rinne sai demareista toiseksi eniten ääniä Uudellamaalla. Mutta pidetään tarkastelukulma pääasiassa Mäntsälässä.

Demarien ääniharava Rinteen edelle pääsi viime kuntavaaleissa neljä naista. Eniten ääniä sai perussuomalaisten Satu Lampi (456).

Keskustalla on haasteita

Lampi on lähdössä ehdolle tällä hetkellä ainoana perussuomalaisena Mäntsälässä.

Voi kysyä, onko perussuomalaisille suurta hyötyä siitä, että Mäntsälästä tulisi useita ehdokkaita vai pystyykö Lampi keräämään perussuomalaisten äänet Mäntsälästä riittävän tarkasti.

Viime eduskuntavaaleissa hän sai lähemmäs 700 ääntä Mäntsälästä. Viime kuntavaaleissa PS sai 1465 ääntä Mäntsälässä. Jos kannatusluvut olivat noiden vaalien luokkaa, jaettavana olisi muutama sata ääntä Mäntsälässä.

Toiseksi eniten ääniä sai kuntavaaleissa kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen (410). Kokoomusnaisten valtakunnallinen puheenjohtaja ja kansanedustaja on itsestään selvä ehdokas ensi keväänä.

Kokoomuksen tuskin kannattaa asettaa Mäntsälästä toista ehdokasta Keto-Huovisen lisäksi. Keto-Huovinen luultavasti kerää kokoomuslaisesti ajattelevien mäntsäläläisten äänet tehokkaasti. Puolueen äänimäärä tuskin nousisi ratkaisevasti toisella ehdokkaalla.

Vasemmistoliiton ehdokas Mäntsälässä on niin ikään nainen, Liisa Tamminen.

Pienpuolueista esimerkiksi feministinen puolue saa ehdokkaan Mäntsälästä kun puolueen 2. varapuheenjohtaja Eeva Partanen on ehdolla.

Keskustalla on haasteita. Puolue etsii yhä ensimmäistä ehdokastaan Mäntsälässä. Valtuustoon ensi yrittämällä noussut Katri Manninen olisi riittävän valovoimainen keräämään ääniä muualtakin, mutta ovatko työkiireet ja muu elämä ehdokkuuden esteenä?

Mäntsälästä on asettumassa ehdolle monta pätevää naista. Miesehdokkaat ovat jäämässä sivuosaan.

Nykyajattelussa sukupuolten raja on muuttunut epätarkaksi. Joka tapauksessa naiseksi oletettuja on ehdolla selvä enemmistö.