Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jesse Helmisen kolumni | Mikä pelastaisi kyläkaupat?

Viime viikon lehdestä saimme lukea, kuinka Mäntsälän Sälinkään kyläkauppa joutui sulkemaan ovensa. Syynä sulkemiselle oli kustannusten kasvaminen, mutta taustalla on myös suurempi trendi, jonka kauppias kiteytti itsekin lauseeseen: ”emme pysty kilpailemaan markettien kanssa”.

Sulkeminen on sääli. Kauppa ehti pyöriä tiloissa noin viisi vuotta, mutta rakennuksessa on ollut kaupallista toimintaa aina vuodesta 1954 lähtien.

Sälinkään kauppa ei ole ainoa kyläkauppa, joka on ponnistellut samojen ongelmien kanssa. Kyläkauppojen määrä on nimittäin suorastaan romahtanut viimeisten vuosien aikana. Reilut 30 vuotta sitten kyläkauppoja oli vielä lähes 3000, mutta nyt enää vain vajaa 200. Joulukuussa 2021 Ruokavirasto myönsi kyläkauppatukea 178 kyläkaupalle.

Reilut 30 vuotta sitten kyläkauppoja oli vielä lähes 3000, mutta nyt enää vain vajaa 200.

Tuen tarkoituksena oli edistää maaseudun palveluiden saatavuutta. Hyvinkin usein tilanne on nimittäin se, että kyläkauppa on ainoa palvelu, jota kylältä enää saa. Sen vuoksi kyläkaupat ovatkin nykyään paljon muutakin kuin vain ruokakauppoja.

Saman katon alta löytyy usein myös posti-, paketti- ja käteisnostopalveluita, veikkaus-, apteekki- ja ravintolapalveluita sekä tietoa alueen tapahtumista ja muista palveluista.

Silti kyläkauppojen määrä on vähentymässä ja taustalla ovat suuret trendit: kaupungistuminen ja palveluiden keskittyminen. Vuonna 1960 kaupungistuneilla alueilla asui 43 prosenttia suomalaisista, mutta vuonna 2015 jo 85 prosenttia. Vaikka koronavuosien aikana muuttovirrat ovat hieman loiventuneet ja Mäntsäläkin on kasvattanut väkimääräänsä, on suurin kasvu tapahtunut kehyskuntien keskustaajamissa, jonne palvelutkin nykyään keskitetään.

Tätä kehityskulkua vasten kyläkauppojen tulevaisuus näyttää entistäkin vaikeammalta.

Tuskin silti kaikki kyläkaupat lopettavat. Osa varmasti jatkaa jonkinlaisena kesäkauppana. Samaa ajatusta myös Sälinkään kauppiaat Antti ja Heli Salonen kypsyttelivät mielessään.

Tätä myös varmasti moni suomalainen kesälomalainen ja mökkeilevä arvostaisi.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja.