Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hinkuun liittyminen kertoo, että Mäntsälä tavoittelee merkittäviä ilmastopäästöleikkauksia

Mäntsälän vihreät tekivät syyskuussa 2018 aloitteen kunnan liittymiseksi hiilineutraalien kuntien Hinku-verkostoon.

Toissa maanantaina aloite vihdoin hyväksyttiin valtuustossa ja Mäntsälä sitoutuu jatkossa tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Hinkuun liittyminen osoittaa, että Mäntsälä haluaa toimia vastuullisesti ja pyrkii tosissaan ilmastopäästöjen vähentämiseen, kuten joulukuussa hyväksytyssä uudessa kuntastrategiassa linjattiin.

Aiemmin kysymyksiä on herättänyt Hinkuun liittymisen kustannukset. On kuitenkin muistettava, että ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan kuntien talouteen joka tapauksessa.

Sitra on jo vuonna 2018 laskenut, että ilmaston kuumeneminen tulee maksamaan Suomelle valtavia summia esimerkiksi tautien ja hellekuolemien kautta, metsä- ja myrskytuhojen vuoksi sekä sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä.

Osa näistä kustannuksista on jo nyt nähtävissä.

Kuntien rooli ilmastotyössä on merkittävä, sillä kunnilla on vastuu muun muassa paikallisen kaavoituksen, liikennesuunnittelun, joukkoliikenteen, palvelujen ja ympäristökasvatuksen järjestäjänä.

Kunta voi vähentää päästöjä esimerkiksi omistamiensa kiinteistöjen energiatehokkuutta parantamalla – ja samalla säästetään myös euroja.

Liittymällä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään voisimme myös vahvistaa integroitumistamme pääkaupunkiseutuun.

Ilmastohyötyjen lisäksi päätös liittyä Hinku-verkostoon on tärkeä myös kuntaimagon kannalta.

Tämä osoittaa kuntalaisille, mahdollisille tuleville kuntaan muuttajille ja alueen yrityksille, että Mäntsälä on vastuullinen toimija, joka kantaa huolta maapallon tulevaisuudesta ja haluaa turvata myös tulevien sukupolvien hyvinvoinnin.

Kunnan omien toimien lisäksi kuntalaisten rooli päästövähennyksissä on toki merkittävä.

Meistä jokainen voi pohtia arkisten valintojensa ympäristövaikutuksia esimerkiksi asumisen, liikkumisen ja kulutuksen suhteen.

Usein ympäristön kannalta hyvät valinnat, kuten kasvisruoan ja pyöräilyn lisääminen, ovat myös omaa terveyttä ja taloutta tukevia tekoja.