Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Uiminen on kristillistä toimintaa

Vaikka Jeesus vetten päällä kävelikin, me ihmiset emme siihen pysty.

Mäntsälässä eivät monet osaa uidakaan. Tärkeä syy on, että kunnassa ei vuosikymmenien pähkäilyn jälkeenkään ole uimahallia.

Viime vuosina hallia on ajettu ja suunniteltu ponnekkaasti. Nyt vesiliikuntakeskukselle on tehty kuuden miljoonan euron investointivaraus. Myös hankesuunnitelma on hyväksytty kunnanvaltuustossa.

Hallin rakentamisen tiellä on yksi iso kysymys: raha.

Rakentamiskustannukset ovat nousseet niin, että 20 miljoonaa ei riitä.

Aika keveät perusteet

Tässä tilanteessa olisi hullua rakentaa halli sellaiselle maalle, joka vaatii erityistoimia korkealla olevan pohjaveden takia. Sellaiselle paikalle hallia on kuitenkin kaavailtu, jäähallin päätyyn lähelle Mäntsälänjokea.

Rakentaminen korkean pohjaveden alueelle ja rinnetontille merkitsisi noin 1,8 miljoonan euron lisäkustannuksia huonon rakennuspaikan vuoksi.

Valtuusto on linjannut, että hallin paikka on urheilupuiston alueella. Urheilupuistosta löytyisi hyväkin paikka rakentamiselle. Se on nurmikenttä seurakuntakeskuksesta urheilukentän suuntaan. Se kenttä, jolta kesäisin voi nähdä kuumailmapallojen lähtevän taivaalle.

Ongelmaksi on noussut se, että tontiksi sopiva alue ei ole kokonaan kunnan omistama. Mäntsälän seurakunta omistaa siitä merkittävän osan.

Kunta esitti kaksi ja puoli vuotta sitten seurakunnalle, että se myisi tai vuokraisi ruohokenttänsä. Kirkkovaltuusto kieltäytyi.

Nyt seurakuntakeskuksen edustan ruohokenttä on jälleen esillä. Paikka olisi erittäin hyvä uimahallille. Kaksi ja puoli vuotta sitten peikkona esitetty lisääntynyt liikenne pystytään varmasti suunnittelulla ratkaisemaan.

Seurakunnalla ei viimeksi ollut esittää vakuuttavia perusteluja päätökselleen. Liikenteen lisäksi esitettiin halua avaran tilan säilyttämiseen. Ja niitä kuumailmapalloja sekä kesäjumppaa nurmella. Aika keveät perusteet sille, että Mäntsälän ei saada uimahallia.

Toisaalta seurakuntaakin voi ymmärtää. Luopua maa-alueesta, tai sitoa sen tulevaisuus pitkäksi aikaa eteenpäin on riski. Erityisesti silloin, kun suunniteltu hanke, uimahalli, on kaukana toteutumisesta.

Jos kauppoihin tai vuokraamisen ryhdytään, kunnan on puolestaan sitouduttava hallin rakentamiseen.