Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Yhteispyörät vaativat viilaamista

Mäntsälän kunta on ottanut tänäkin kesänä käyttöön vuokrattavat yhteiskäyttöpyörät. Pyörän käyttöönotto tapahtuu Donkey Republic -sovelluksen kautta, jonka voi ladata ilmaiseksi puhelimeen sovelluskaupasta.

Vauhdittaakseen pyörien käyttöönottoa kunta tarjoaa yhteiskäyttöpyöriin täysin maksuttoman käyttöoikeuden ensimmäiset kaksi tuntia. Pyörien normaali taksakaan ei päätä huimaa. Etenkin, jos maksaa kokonaisen kauden kerralla.

Idea on kannatettava ja kokemuksesta voin kertoa, että pyörät ovat laadukkaita ja niitä on sovelluksen kautta helppo käyttää.

Mutta millaiseen ajoon ja millaisille käyttäjille ne on suunnattu?

Aikaisempina vuosina pyöriä kutsuttiin osuvasti ”asemafillareiksi”.

Vaikuttaa nimittäin siltä, että nykyisillä pysäkkien sijainneilla pyörillä voi tehdä matkoja näppärästi juna-asemalle, mutta muut pysäkit sijaitsevat kaikki kävelymatkan päässä toisistaan. Aikaisempina vuosina pyöriä kutsuttiinkin osuvasti ”asemafillareiksi”.

En siis usko, että nykyisillä sijainneilla pyörät korvaisivat tai vähentäisivät autoliikennettä tai toimisivat vaihtoehtoisena julkisena liikenteenä muuhun kuin keskustan ja juna-aseman väliseen liikenteeseen. Esimerkiksi Jokihuhdassa tai Anttilassa asuvan pitäisi pyöriä hyödyntääkseen kävellä muutama kilometri pyöräpysäkille, ajaa matkansa, palauttaa pyörä pysäkille ja kävellä taas loppumatka.

Auto tuntuu tämän vuoksi houkuttelevalta vaihtoehdolta, vaikka olisi ympäristön ja terveyden kannalta järkevämpää, jos lyhyet muutaman kilometrin matkat voitaisiin korvata kokonaan pyöräliikenteellä.

Mutta eivät pyörät ole täysin hyödyttömiä ja teknistä toteutusta viilaamalla ne varmasti löytävät vielä paikkansa Mäntsälästäkin.

Ulkopaikkakuntalaisille pyörät ovat näppärä kulkuväline tutustua tiiviiseen keskustaan ja muutaman tunnin vuokrauksella pyörällä hurauttaa helposti kesäretkelle Sepänmäen museolle tai vaikka frisbeegolf-radalle.

Paikallisille taas olisi parempi, jos pysäkkejä olisi laajemmalla alueella. Yksi pysäkki vaikka alkuun kirkolle tai Heissaan, yksi Maisalaan ja yksi Anttilaan. Eiköhän näillä päästäisi jo alkuun.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja.