Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Ollaan mukavia kesätyöntekijöille

Tuleva kesä näyttäisi olevan paluu normaaliin. Tällä hetkellä tiedossa ei ole uusia koronavirukseen liittyviä rajoitustoimenpiteitä ja kesätapahtumat ja festivaalit eivät ole joutuneet tekemään viime hetken peruutuksia.

Täysin normaaliin ei olla silti palaamassa, sillä Ukrainan sota ja inflaatio ovat luoneet taloustilanteen ylle synkkiä kysymysmerkkejä, mutta ainakaan toistaiseksi tilanne ei ole heijastunut kesätyömarkkinoihin.

Tulevalle kesälle oli nimittäin tarjolla niin paljon kesätyöpaikkoja, että osa paikoista jää jopa täyttämättä. SAK:n kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 78 prosenttia kertoi, että heidän työpaikalleen palkataan tänä kesänä kesätyöntekijöitä, kun viime vuonna vastaava luku oli 67 prosenttia ja vuonna 2020 vain 56 prosenttia.

Elinkeinoelämän keskusliiton oman laskelman mukaan kesätöitä aiotaan tarjota tänä vuonna 120 000 nuorelle, kun luku oli viime vuonna 95 000.

Ensimmäinen kosketus työelämään voi myös olla kauhistuttava.

Kasvua on tapahtunut etenkin koronavuosista elpyvällä yksityisellä palvelualalla. Aiemmin mainitun SAK:n kyselyn mukaan lähes puolet vastanneista esimiehistä uskookin, että kesätyöntekijöitä on vaikea löytää riittävästi.

Mäntsälässä on tilastojen mukaan työllistytty hyvin. Viime kesänä oltiin vielä koronakesien työttömyysasteessa, mutta tänä kesänä lähestytään jo vuoden 2019 kesäkuun lukemaa, joka oli 6 prosentin tuntumassa.

Lukemat näyttävät hyvältä, mutta tilastolukuja tärkeämpää on se, että tänä kesänä yhä useampi nuori pääsee kartuttamaan positiivisia kokemuksia ensimmäisissä työpaikoissaan.

Tai niin ainakin toivoisi tapahtuvan. Ensimmäinen kosketus työelämään voi myös olla kauhistuttava ja lannistava kokemus. Edellisen kesän jälkeen YLE uutisoi, kuinka useampikin nuori oli joutunut kokemaan epäasiallista kohtelua ja tekemään suhteessa epäreilun määrän töitä.

Asiasta johtuen suosittelenkin, että vanhemmat ja kokeneemmat työntekijät ottaisivat kesätyöntekijät hyvin vastaan työyhteisössään ja puolustavat heitä vaikeissa tilanteissa, sillä myös kesätyöntekijä on työkaveri.

Usein on myös niin, että se kuinka kesätyöntekijään suhtaudutaan ja kuinka häntä neuvotaan kertoo koko työyhteisön dynamiikasta. Jos kesätyöntekijä jää yksin ilman ohjausta, niin olisi hyvä miettiä mistä asia johtuu.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja.