Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistövinkki | Mitä jos taloyhtiössä riidellään?

Taloyhtiöriitoja syntyy monista eri asioista. Yleensä se alkaa asukkaiden välisenä pienenä erimielisyytenä, mutta helposti äityy kärpäsestä härkänen.

Rivitaloissa on riitelyn kohteena usein pihat ja kunnossapitovastuu, yleisesti taloyhtiöissä osakasremontit tai autopaikat. Riitely saattaa jatkua vuosia ja päätyä tuomioistuimeen asti - seurauksena pitkittynyt taistelu ja suuret kustannukset. Riita myös heikentää asumisviihtyvyyttä.

Perinteiselle nokkapokkariitelylle on muitakin vaihtoehtoja. Vapaaehtoinen neuvottelu tai sovittelu, lakisääteinen sovittelu tuomioistuimen ulkopuolella tai tuomioistuinsovittelu ovat hyviä vaihtoehtoja.

Etenkin asumisviihtyvyyteen vaikuttavat riidat ovat varmaankin tehokkaampia selvittää muualla kuin raastuvassa.

Vapaaehtoinen neuvottelu ja sovittelu on yleensä nopeaa ja kulutkin yleensä ennakoitavissa.

Jos sovittelijana on aiheeseen perehtynyt asiantuntija, on hänen avullaan helpompi saada rakentava ja oikeudenmukainen lopputulos. Usein asiantuntijan roolissa on juristi, mutta joskus neuvottelutiimiin tarvitaan mukaan myös esimerkiksi teknistä osaamista.

Monet sovitteluista päätyvät molempia osapuolia edes jokseenkin tyydyttävään lopputulokseen. Mutta vapaaehtoisessa sovittelussa aikaansaatu sovinto ei ole täytäntöönpanokelpoinen, jos jompikumpi riidan osapuolista ei haluaisikaan sitä noudattaa.

Valitettavasti kaikkia riitoja ei pystytä selvittämään, ainakaan ilman sovittelutahtoa tai periaatteen vuoksi riideltäessä.

Moni riita jäisi varmaan syntymättä, jos toimittaisiin ennaltaehkäisevästi.

Tässä taloyhtiön hallitukselle lyhyt muistilista erimielisyyksien minimoimiseksi:

1) Tiedottakaa avoimesti yhtiön asioista

2) Lisätkää asukkaiden vuorovaikutusta ja kannustakaa keskusteluun

3) Pitäkää yhtiöjärjestys selkeänä ja ajan tasalla

4) Panostakaa hallinnossa vain yhtiön ja sen osakkaiden edun ajamiseen

Kiinteistöliitto Uusimaan juridistekninen asiantuntemus on yhdistyksen jäsenyhtiöiden käytettävissä neuvottelun alkumetreillä. On hyvä puuttua tilanteeseen heti kun se on todettu.

Katso www.ukl.fi/palvelut ja opas ”Taloyhtiöriidat – vinkkejä erimielisyyksien hallintaan” www.kiinteistomedia.fi

Kirjoittaja on Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja. Palsta palvelee taloyhtiöissä asuvia ja niissä osakkeita omistavia.